ΕΟΡΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25-3-2011

Ο εορτασμός έγινε χωρίς τα φανατικά ποιήματα !!!

Σήμερα είναι η μέρα που η Ελλάδα επαναστάτησε και κήρυξε την ανεξαρτησία της απέναντι στο Οθωμανικό κράτος. Η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου όπως σε όλη την Ελλάδα, γιορτάστηκε και στα μειονοτικά σχολεία της μειονότητας στην Δυτική Θράκη.

Το πιο ενδιαφέρον από τις τελετές υπήρξε στο χωριό Λύκειο. Στην περασμένη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχαν δοθεί από χριστιανούς δασκάλους σε παιδιά του μειονοτικού σχολείου φανατικά και ρατσιστικά ποιήματα, και ο κόσμος ως αντίδραση μποϊκοτάρισε την γιορτή της 28ης, και κανένας δεν μετείχε στην τελετή.

Σήμερα φάνηκε ότι οι διοικούντες πήραν μάθημα από το παρελθόν. Δεν δόθηκαν φανατικά και ρατσιστικά ποιήματα στα παιδιά. Βλέποντας το αυτό ο κόσμος του χωριού ενδιαφέρθηκε για την γιορτή. Περίπου 150 άτομα παρακολούθησαν την τελετή. Στην τελετή πολύ σύντομη ομιλία για την σημασία της μέρας έκανε ο δάσκαλος Αλή Ντερβίς. Ακολούθως το 1ο και 2ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο κατέθεσαν στεφάνια, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Ακολούθως απήγγειλαν ποιήματα.

Το χωριό Λύκειο με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να παίξουν παιχνίδια πάνω στη Τουρκική μειονότητα. Οι χωρικοί του Λυκείου απέδειξαν πως δεν συγχωρούνε αυτούς που επιτίθενται στις εθνικές και πνευματικές τους αξίες και δίνουν την δέουσα απάντηση τον καιρό που πρέπει.

Σχόλιο : Σχετικά με το τι είχε γίνει στο συγκεκριμένο χωριό είχε γραφτεί τότε : http://antifonitis.gr/online/?p=2318

Λοιπόν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, μάθαμε πως υπέστη μια ΕΔΕ, αλλά … έλαμψε η αθωότητα του !! Oπότε καταλαβαίνετε αυτό τι μήνυμα περνά…