ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Εφ. Ραντικάλ 15-3-2011

¨Δεν θα ξεχάσουμε την 16η Μαρτίου¨

Φίλοι των επτά νέων φοιτητών που δολοφονήθηκαν στις 16 Μαρτίου 1978, συναντήθηκαν ξανά για να διαλευκανθεί το παρασκήνιο της ¨σκοτεινής επίθεσης.

Στις 16 Μαρτίου 1978 μετά από επίθεση με βόμβες και όπλα σκοτώθηκαν 7 νέοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40.

Φίλοι των Χατιτζέ Οζέν, Μπακί Εντίζ, Αμπντουλλάχ Σιμσέκ, Μουράτ Κουρτ, Χαμίτ Ακίλ, Αχμέτ Τουράν Ορέν και Τζεμίλ Σονμέζ που σκοτώθηκαν μπροστά στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στις 16-3-1978 μετά από επίθεση με βόμβες και όπλα, δεν παρατάνε την υπόθεση που πλέον έχει παραγραφεί. Η ομάδα που συγκεντρώθηκε υπό την ονομασία ¨Επιτροπή 16ης Μαρτίου¨, θέλει αύριο οργανώνοντας μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Βαγιαζήτ στις 13.00να, ανακηρύξει την 16η Μαρτίου ως ¨Φοιτητική Αντιφασιστική Μέρα¨

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται πως « Η χώρα μας δεν μπορεί να διαλευκανθεί χωρίς να αντιμετωπίσει τις σφαγές-προκλήσεις για εμφύλιο πόλεμο που έγιναν στις 1ης Μαΐου 1977, στις 16 Μαρτίου 1978, και αυτές που έγιναν στην Μαλάτια, στο Μάρας, στην Σεβάστεια και στο Τσόρουμ. Εμείς εκείνη την μέρα ήμασταν εκεί και τυχαία δεν πεθάναμε. Το ότι εμείς εν πεθάναμε εκείνη την μέρα, μας επιφορτίζει με το καθήκον να μην ξεχάσουμε τους φίλους μας και να διασφαλίσουμε πως η κοινωνία θα αντιμετωπίσει αυτήν τη σφαγή.» Η επιτροπή έχει ετοιμάσει ιστοσελίδα με την επωνυμία www.16mart1978.org και ετοιμάζονται να ανεγείρουν μνημείο μπροστά στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης.

Ο δικηγόρος Τζεμ Αλπτεκίν που είχε την υπόθεση από την αρχή στο δικαστήριο τονίζει πως κανονικά δεν υπήρχε παραγραφή λέγοντας : ¨Με επιμονή υπερασπιστήκαμε την θέση πως το έγκλημα αυτό ήταν οργανωμένο. Οι πληροφορίες που ερχόταν στην δίκη έδειχναν πως η οργάνωση αυτή συνεχίζει να υπάρχει. Με βάση τον Ποινικό Κώδικα δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.¨

Σχόλιο : Φοιτητής – πληροφοριοδότης τότε είχε ενημερώσει την αστυνομία πως ¨μέλη των ulkucu (γκρίζοι λύκοι) θα οργανωσουν ένοπλη επίθεση σε βάρος αριστερών φοιτητών κατά την έξοδο τους από το πανεπιστήμιο¨. Μάλιστα εκ των υστέρων αποκαλύφθηκαν και τα στοιχεία του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος. Είχε ημερομηνία 7-3-1978 και κωδικό  1.D.2.12780  Αλλά η αστυνομία ¨αμέλησε¨….