ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Εφ. Σαμπάχ 15-3-2011

Στόχος του ταξιδιού στην Ρωσία η ενέργεια

Πρώτο θέμα στο ταξίδι του Ερντογάν στην Ρωσία είναι η ενέργεια. Ο Ερντογάν στην συνάντηση του με τον Πούτιν θα συζητήσει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, από το φυσικό αέριο έως τους πυρηνικούς σταθμούς.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πάει σήμερα στην Ρωσία για να μετάσχει στην δεύτερη σύναξη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας. Ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ρωσία θα συζητήσει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως το φυσικό αέριο και οι πυρηνικοί σταθμοί. Ειδικοί της ενέργειας ανέφεραν πως κατά την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα συζητηθούν και διπλωματικά θέματα, αλλά η βαρύτητα θα δοθεί στα ενεργειακά, και είπαν πως « Οι Ερντογάν και Πούτιν μπορούνε να επιφέρουν σύντομα λύσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν κολλήσει. Το καλύτερο δείγμα για αυτό είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τον πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Ακουγιού της Μερσίνας και για τον αγωγό South Stream.» Ο Πούτιν κατά την ημερήσια επίσκεψη που είχε κάνει το 2009 στην Τουρκία είχε υπογράψει περίπου 20 συμφωνίες. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Πέσκωφ στην ανακοίνωση του είπε πως « Στην συνάντηση που θα γίνει θα εξεταστούνε όλες οι πλευρές του ενεργειακού διαλόγου των δύο χωρών, και θα συζητηθεί και ο South Stream» .

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΒΙΖΑ

Ανάμεσα στα πρώτα θέματα της συνάντησης είναι δίπλα στα ενεργειακά, οι διμερείς σχέσεις και η πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη. Στην επίσκεψη του Ερντογάν αναμένεται να εξετασθεί και το ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό θέμα της αμοιβαίας άρσης του καθεστώτος της βίζας. Αρμόδιοι των δύο χωρών αναμένουν πως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο θα αρθεί η εφαρμογή της βίζας. Στην συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν θα διερευνηθούνε οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε ο σημερινός όγκος των συναλλαγών των 26 εκ $ ανάμεσα στις δύο χώρες, να φτάσει την επόμενη περίοδο στα 100 εκ $. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία γίνεται στην 90η επέτειο της Συμφωνίας της Μόσχας που είχε υπογραφεί το 1921 ανάμεσα στην κυβέρνηση του εθνικού αγώνα και της Σοβιετικής Ρωσίας. Ο Ερντογάν θα μετάσχει και στους εορτασμούς αυτής της συμφωνίας, που ήταν η πρώτη που σύναψε η Τουρκία με ξένο κράτος.

Θα συζητηθεί ο πυρηνικός σταθμός.

– Θα εξετασθεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Μερσίνας.

-Η Εταιρία Botaş που κάνει εκπτώσεις σε κάποιες δυτικές χώρες, ζητά έκπτωση στο φυσικό αέριο από την Gazprom.

-Θα συζητηθεί και το αίτημα της Τουρκίας για έκπτωση στις ποσότητες φυσικού αερίου για τις οποίες εφαρμόζεται το ¨πάρε το ή πλήρωσε το¨.

-Στην επικαιρότητα είναι επίσης και η εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα του συμβολαίου των 6 εκ. κυβικών φυσικού αερίου που παίρνει η Botaş από τον αγωγό Blue Stream.

– Θα συζητηθεί επίσης ο καθορισμός της τιμής του φυσικού αερίου με βάση έναν άλλο δείκτη από την τιμή του πετρελαίου.

-Θα συζητηθεί η πηγή για τα 35 εκ τόνους του αγωγού Σαμψούντας-Τσεϊχάν

-Θα τεθούνε οι επενδύσεις που σχεδιάζει να κάνει η εταιρία Gazprom στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας.