ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

Εφ. Μπιργκιούν 25-2-2011

H δίγλωσση εφημερίδα των Αλεβιτών

Βγήκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδα Κιζιλμπάς/Σαρεσούρ, που ετοιμάστηκε στην Άγκυρα και αναφέρει πως είναι ¨ένα δημοκρατικό βήμα συζήτησης των Κιζιλμπάσηδων Αλεβιτών.

 Η εφημερίδα Κιζιλμπάς βγαίνει στα κουρδικά και τουρκικά, και ο διευθυντής έκδοσης Μουσταφά Καραμπουντάκ δήλωσε πως στόχος της είναι να αποτελέσει την φωνή των περιθωριοποιημένων λαών. Ο Καραμπουντάκ τονίζει πως σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η οπτική προς τους Αλεβίτες είναι προβληματική και δήλωσε : ¨Εμείς λέμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, και θέλουμε να βρεθούμε δίπλα δίπλα με ανθρώπους που σκέφτονται σαν και εμάς.¨

Πολύγλωσση έκδοση

Ο Καραμπουντάκ τονίζοντας τη σημασία της μητρικής γλώσσας, και είπε πως θέλησε η εφημερίδα Κιζιλμπάς να υπηρετήσει αυτήν την ανάγκη, και την εκδίδει σε κουρδικά και τουρκικά. Ο Καραμπουντάκ δήλωσε πως τα επόμενα τεύχη της εφημερίδας θέλει να τα εκδώσει και στα Λαζικά, στην Σουριάνι, στα Τσερκέζικα και στις γλώσσες άλλων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Ο Καραμπουντάκ ανέφερε πως πήρε το όνομα Κιζιλμπάς/Σαρεσούρ από τους Κιζιλμπάσηδες που ζούσαν στην Μεσοποταμία και στην Ανατολία.

Στο πρώτο της τεύχος η εφημερίδα αναφέρεται στις επαναστάσεις στην Ανατολία, ενώ στα επόμενα θα έχει ως θέμα της τις σφαγές στον Σεβάστεια, στο Μάρας και στο Τσόρουμ.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone