ΕΔΑΔ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Εφ. Χουριέτ 29-1-2011

Άσχημο νέο για τον αρχιεπίσκοπο

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέριψε την προσφυγή που είχε υποβάλλει έναντι της Τουρκίας σχετικά με τις ευρισκόμενες στην KKTC εκκλησίες. Το δικαστήριο για τέτοιου είδους θέματα υπέδειξε την Επιτροπή Αποζημιώσεων στην KKTC.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος το 2009 προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενος πως αφαιρέθηκαν από την εκκλησία των Ρωμιών τα ακίνητα της που βρίσκονταν στην KKTC, πως περιορίστηκε η θρησκευτική τους ελευθερία και πως έχουν κλαπεί πολλές εικόνες και θρησκευτικά σύμβολα που βρισκόταν σε εκκλησίες. Έτσι η εκκλησία υποστήριζε πως η Τουρκία είχε παραβιάσει μια σειρά από άρθρα της Ευρωπαικής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο απορίπτοντας την προσφυγή της εκκλησίας των Ρωμιών, υπέδειξε την Επιτροπή Αποζημιώσεων στην KKTC. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ ο αρχιεπίσκοπος οργίστηκε. Δήλωσε πως «Το ΕΔΑΔ δεν δοανέμει δικαιοσύνη, αλλά είναι ένα δικαστήριο που κινείται με πολιτικά κριτήρια. Οι ισχυροί του κόσμου δεν θέλουν να μας αποδώσουν τα δίκια μας. Μας έχουν για πολίτες δέυτερης κατηγορίας ».

Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την επιτροπή

Ο Χρυσόστομος μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα προσφύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της KKTC δήλωσε πως « Εμείς τέτοιες επιτροπές δεν αναγνωρίζουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε». Εντύπωση προκάλεσε ότι ο Χρυσόστομος έβγαλε ανακοίνωση μια εβδομάδα μετά την δημοσίευση στα ΜΜΕ των Ρωμιών ειδήσεων σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Δεν παραδιδόμαστε στην KKTC

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε ανακοινώσει πως θα προσφύγει το 2009 ενάντια στην Τουρκία, την 29η Μάιου, τη μέρα που ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει πως « Όπως ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Παλαιολόγος το 1453 δεν υπέγραψε παράδοση, και εμείς δεν θα υπογράψουμε ποτέ καμία συμφωνία που αναγνωρίζει ψευδοκράτη (εννοεί την KKTC)».

Σχόλιο : Έκαναν πλιάτσικο στις εικόνες μας, έβγαλαν τα μάτια των αγίων στις τοιχογραφίες, έκαναν τις εκκλησίες μας  σταύλους και νυχτερινά κέντρα, και μετά διαμαρτύρονται στη Θράκη γιατί λέει περιορίζεται η ελευθερία τους όταν η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει για μουφτήδες τους δύο αρχιπράκτορες της Άγκυρας…Μωρέ καλά λέει ο Ερντογαν. ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ !

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone