ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Εφ. Ταράφ 18-2-2011

 

Το 10 Διοικητικό Δικαστήριο Κωνσταντινούπολης έκρινε ένοχο το υπουργείο Εσωτερικών διότι παρά την ύπαρξη αρκετών στοιχείων που είχε στα χέρια του δεν απέτρεψε την δολοφονία του Χραντ Ντινκ.

Σημαντική εξέλιξη είχαμε σχετικά με την δολοφονία του Χραντ Ντινκ- ιδρυτή της εφημερίδας Αγος που συνέβη στις 19-1-2007. Μετά από μήνυση που υπέβαλαν τα αδέρφια του Ντινκ, το δικαστήριο με μια απόφαση-παράδειγμα καταδίκασε το υπουργείο για βαριά αμέλεια.

Το καλό κράτος έναντι του κακού κράτους

Στη μήνυση που υπέβαλαν τα αδέρφια του Ντινκ, Χοσρόφ και Γερβάντ Ντινκ, ζητούσαν αποζημίωση από το υπουργείο λόγω βαριάς αμέλειας και αντικειμενικής υπευθυνότητας.

Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψιν την κρατική αμέλεια πριν και μετά από την δολοφονία, παρέδωσε μάθημα νομικής σκέψης. Η δικηγόρος Φετχιέ Τσετίν σχολιάζοντας την απόφαση στην εφημερίδα Ταράφ είπε : ¨ Μετά την καταδίκη της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, η απόφαση αυτή με το εθνικό δίκαιο έχει πολύ μεγάλη σημασία μαζί μάλιστα και με την απόφαση της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για έρευνα σε βάρος 28 κρατικών λειτουργών.¨

Στην υπόθεση αυτή μέχρι σήμερα κανένας κρατικός λειτουργός – είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω πρόθεσης- δεν έχει ακουμπηθεί. Πλην του συνταγματάρχη Αλή Οζ. Αυτή η κατάσταση όπως ανέφεραν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιούλ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν, εμποδίζει την διαλεύκανση της υπόθεσης πέραν των εκτελεστών

…………………………

………………………..