ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ¨ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΖΩΗ¨

Εφ. Μπιργκιούν 16-2-2011

Η επιχείρηση ¨Επιστροφή στη ζωή¨ ήταν κρατική σφαγή

‘Όταν στις 19-12-2000 είχε γίνει επιχείρηση ταυτόχρονα σε 20 φυλακές, είχαν χάσει τη ζωή τους 5 κρατούμενοι και ένας στρατιώτης στις φυλακές Ουμράνιε. Μετά την επιχείρηση υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος 267 στρατιωτών. Κατά την χτεσινή εκδίκαση της δίκης που κρατά 7 χρόνια, εντύπωση προκάλεσε η επιστολή παραίτησης που παρουσίασε ο τότε φύλακας Γιλντίζ Ερτζάν.

O Γιλντίζ στην επιστολή του χαρακτηρίζει την επιχείρηση ¨Επιστροφή στη ζωή¨ ως σφαγή. Τονίζει πως κατά την περίοδο που υπηρετούσε , παιζόταν διάφορα παιχνίδια, ιδίως σε βάρος πολιτικών κρατουμένων.

¨ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ¨

Αναφέρει πως υπήρχαν σκοτωμοί και βασανιστήρια, ιδίως σε βάρος πολιτικών κρατουμένων, και πως ιδιαίτερα κατά τις επιχειρήσεις του 2000 στις φυλακές τύπου F, αποκαλύφθηκε το πιο αιμοβόρο, άγριο και δολοφονικό πρόσωπο του κράτους. Ο Ερτζάν ανέφερε πως ως κάποιος που δούλευε μέσα στο σύστημα της δικαιοσύνης δεν μπορούσε να παραβλέψει αυτή τη σφαγή και έγραφε πως « Δεν θέλω ούτε να γίνω μέτοχος μαζί σας παραβλέποντας αυτή τη σφαγή, ούτε να αποτελέσω ένα τεμάχιο των φυλακών τύπου F που εφαρμόζονται παρά τις τόσες αντιδράσεις.»

ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ F ΤΙΣ ΕΛΕΓΕ ¨ΦΕΡΕΤΡΑ

Ο Ερτζάν στην αίτηση του χρησιμοποιεί τον όρο ¨φέρετρα¨ για τις φυλακές τύπου F και γράφει πως αδυνατεί να κατανοήσει την επιδεικνυόμενη αναισθησία μπροστά σε τόσους θανάτους από την απεργία πείνας. Περιγράφει πως όντας ένας ευαίσθητος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αντέξει περαιτέρω.

Σχόλιο : 12 νεκρούς κρατούμενους και 29 συνολικά τραυματίες είχε ως αποτέλεσμα η προφανώς κατ΄ευφημισμόν αποκαλούμενη ¨Επιστροφή στη ζωή¨.  Οι στρατιώτες που είχαν μπει είχαν χρησιμοποιήσει ακόμη και φλογοβόλα ! Δικάζονται τώρα μόνο τα κατώτερα στελέχη της επιχείρησης. Οι μαρίδες…  Δείτε την παρακάτω φωτογραφία. Πρόκειται για κοπέλα η οποία είχε υποστεί τα…φλογοβόλα