ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ

Νέτγκαζέτε 4-2-2011

 

Η πρώτη της τάξης, ζει σε κοιλότητα βράχου

Το δράμα της οικογένειας που στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, που δίνει αγώνα ζωής μέσα σε μια πλατιά κοιλότητα βράχου, τελείωσε όταν το μεγάλο παιδί της οικογένειας βγήκε πρώτο στην τάξη του σε βαθμούς. Η Αισέ Σιμσέκ, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας Σιμσέκ, που ζει σε μια κοιλότητα βράχων εύρους 4 μέτρων στην αγροτική περιοχή Γενίκοι και σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της Γκιουλνάρ, βγήκε πρώτη στους βαθμούς στο δημοτικό που πηγαίνει. Ο τοπικός διευθυντής του υπουργείου παιδείας Φατίχ Μπουρκούτ ενδιαφέρθηκε για το μικρό κορίτσι και συνομίλησε μαζί του.

Ο Μπουρκούτ μαθαίνοντας από την συνομιλία πως το μικρό κορίτσι επιθυμεί να πάει σε ένα σχολείο-εστία, ρώτησε τον λόγο. Όταν το μικρό κορίτσι του είπε πως ¨ζει μαζί με την οικογένεια της σε μια σπηλιά, και πως η ίδια και τα αδέρφια της Ομέρ (11) και Ιμπραήμ (10), είναι υποχρεωμένα κάθε μέρα να κάνουν 10 χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάνε και να έρθουν στο σχολείο¨, περιέγραψε αυτή τη κατάσταση στον βοηθό του έπαρχου Ομέρ Φαρούκ Τσελίκ

Ο Τσελίκ μαθαίνοντας για την κατάσταση της οικογένειας, τους επισκέφτηκε. Ο Τσελίκ έμαθε εκεί πως η οικογένεια για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της σε νερό, πηγαίνει και το φέρνει με μπιτόνια, από μια δεξαμενή που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά.

Το ζεύγος Νεφισέ και Κεμάλ Σιμσέκ περιέγραψαν στον Τσελίκ, πως μαζεύουν τεμάχια ξύλων για να ζεσταθούνε και να μαγειρέψουν, πως τα παιδιά το βράδυ αναγκαστικά διαβάζουν υπό το φως των κεριών, πως κρυώνουν καθώς η κοιλότητα του βράχου δεν παρέχει προστασία, ενώ δεν υπάρχουν δυνατότητες για μπάνιο και τουαλέτα.

Ο Τσελίκ σε πρώτο στάδιο προσωρινά, παρέδωσε στην οικογένεια ένα προκατασκευασμένο σπίτι και τους διασφάλισε σε χώρο απέναντι από το προκατασκευασμένο χώρο όπου θα μπορούνε να κάνουν μπάνιο. Ακολούθως έδωσε εντολή να βρεθεί ένα σπίτι για μόνιμη κατοικία, του οποίου το ενοίκιο θα πληρώνεται από την Πρόνοια.

……………

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone