ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Εφ. Ζαμάν 7-2-2011

Εγχώρια ασπίδα προστασίας στα πολεμικά πλοία

Η Aselsan μια από τις πιο προηγμένες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, ανέπτυξε έναντι των υποθαλάσσιων απειλών των πλοίων το ¨Σύστημα σύγχυσης και εξαπάτησης τορπιλών¨.

Το επονομαζόμενο σύστημα Χιζίρ , σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στην κορβέτα Χάλκη. Η Aσελσάν που εργάζεται επί μακρόν στον τομέα των ακουστικών υποθαλάσσιων συστημάτων για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού, πέτυχε κάτι σημαντικό στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας. Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε το ¨Σχέδιο αντίμετρων έναντι τορπιλών¨ που άρχισε το 2006 με στόχο την υπεράσπιση των πλοίων επιφανείας έναντι των τορπιλών . Στο ανεπτυγμένο εξολοκλήρου με εγχώριες δυνατότητες σύστημα αυτό, που θα προστατεύει τα πλοία σε καιρό πολέμου από την μεγαλύτερη απειλή που είναι οι τορπίλες, δόθηκε το όνομα Χιζίρ.

Χάρη στο σύστημα Χαζίρ, τα πλοία θα εντοπίζουν από πριν μια τορπίλη που θα μπορούσε να κατευθυνθεί πάνω τους. Το σύστημα όταν εντοπίζει μια απειλή θα καθορίζει ανάλογα με την κατάσταση την κατάλληλη άμυνα. Για παράδειγμα το σύστημα μπορεί να τοποθετεί ψεύτικους στόχους έξω από το πλοίο. Οι ψεύτικοι στόχοι εκτοξεύονται από τα πλοία χάρη σε ένα σύστημα με πεπιεσμένο αέρα. Η κάτω από το νερό μπορεί να παράγει ένα ακουστικό θόρυβο, ώστε να ξεγελαστεί η τορπίλη.

Μιλώντας σχετικά οι αρμόδιοι της Ασελσάν είπαν : Τα πλοία επιφανείας για να εξαλείψουν τις απειλές από τορπίλες, αναπτύσσουν νέες μεθόδους , ενώ οι τορπίλες οι τορπίλες για να πετύχουν τα πλοία γίνονται πιο αθόρυβες και πιο γρήγορες. Για αυτό πρέπει να γίνονται επεμβάσεις στα συστήματα και να αναπτύσσονται. Το σύστημα λοιπόν Χιζίρ, ανοιχτό όντας στην εξέλιξη, κάλυψε μια σημαντική για την εθνική μας άμυνα ανάγκη.¨

Το σύστημα σχεδιάστηκε για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κορβέτες καθώς και σε πλοία μεγαλύτερου τονάζ.