ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

13-2-2011 Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ

Του είπαν ¨Εσύ είσαι Αλεβίτης, δεν θέλουμε να αμαρτάνουμε¨ και τον απέλυσαν

ΠΡΟΥΣΑ-Ο Ταιλάν Τσακίρ δούλευε ως δάσκαλος βιολογίας σε ιδιαίτερο φροντιστήριο στην Ινεγκιόλ της Προύσας, όταν του είπαν πως ¨Οι Αλεβίτες και οι Σιίτες είναι ανώμαλοι. Εσύ είσαι Αλεβίτης. Δεν θέλουμε να δουλεύουμε μαζί σου και να αμαρτάνουμε¨ και τον απέλυσαν. Ο Τσακίρ υπέβαλε μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά στο φροντιστήριο.

Ο Τσακίρ αναφέρει πως άρχισε να δουλεύει στο φροντιστήριο ως δάσκαλος βιολογίας κατά το εκπαιδευτικό έτος 2009-2010, και πως καθ΄όλη τη χρονιά αυτή υπέστη διακρίσεις λόγω της Αλεβίτικης ταυτότητας του.

ΒΑΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

…………………….

Ο Τσακίρ περιγράφει ένα διάλογο που είχε με τον δάσκαλο Χουσείν Ερκούρτ ως εξής : ¨Όταν εκείνος είπε πως ¨Οι κάτοικοι του Τούντζελι είναι τιποτένιοι και εγώ τον ρώτησα γιατί χρησιμοποιεί τέτοιο ύφος, αυτός απάντησε πως ¨Τέτοια λόγια τους πρέπει, καθώς είναι Κούρδοι και Αλεβίτες και συνέχεια επαναστατούνε¨.

ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ

Όταν ήρθε ένας εκπρόσωπος εκδοτικού οίκου θρησκευτικών βιβλίων και έφερα αντίρρηση στο να πουλήσει βιβλία μέσα στο φροντιστήριο, το συγκεκριμένο άτομο μου είπε ¨Άθεος είστε ;¨. Όταν εγώ του είπα πως είμαι Αλεβίτης, η Καμιλέ Ουισάλ μια από τις δασκάλες του φροντιστηρίου, είπε πως ¨ΟΙ Αλεβίτες και οι Σιίτες είναι ανώμαλοι¨. Παρά το ότι οι δάσκαλοι και το διοικητικό προσωπικό του φροντιστηρίου ήξεραν πως είμαι Αλεβίτης, πάντα είχα την στάμπα του ¨ανώμαλου¨ και παρά το ότι είχα ενημερώσει σχετικά την διοίκηση, λύση δεν βρέθηκε.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ : ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΑΙ !

Ο Τσακίρ περιγράφει πως η ένταση που υπήρξε κατά το ματς Μπούρσασπόρ-Ντιγιαρμπακίρσπορ μεταφέρθηκε και στους μαθητές του φροντιστηρίου λέγοντας : ¨Ομάδα μαθητών έδειρε τον κουρδικής καταγωγής μαθητή Τζουνέιτ Σολγκούν. Τους χώρισα και τους πήγα στον διευθυντή. Οι μαθητές ενώπιον του διευθυντή Αμπντουλκαντίρ Γιαμάν είπαν πως ¨Τον δείραμε γιατί ο πιο καλός Κούρδος είναι ο νεκρός Κούρδος¨. Ο διευθυντής μου είπε να μην ανακατεύομαι σε τέτοιου είδους περιστατικά και δεν τιμώρησε τους μαθητές που διέπραξαν την επίθεση.¨.

ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Ο Ταιλάν Τσακίρ υπενθυμίζει πως ο μαθητής Τζουνέιτ Σολγκούν μετά από αυτό αναγκάστηκε να παρατήσει το φροντιστήριο και λέει : ¨ Όλοι οι δάσκαλοι πληρωνόταν στην μέρα τους, και σε μένα έλεγαν πως «Εσείς είστε διαφορετικός, ο μισθός σας θα δοθεί με έγκριση του διευθυντή».¨ Ο Τσακίρ περιγράφει πως επειδή ήταν Αλεβίτης υπέστη πολλές διακρίσεις και προσθέτει πως « Ήμουν μάρτυρας σε περιστατικά κατά τα οποία μαθητές έτρωγαν ξύλο επειδή ήταν Κούρδοι και αναγκαστικά παρατούσαν το φροντιστήριο» .

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΜΗΝΥΣΗ

Ο Τσακίρ αναφέρει πως κατά τον Μάιο του 2010 συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή των φροντιστηρίων Ταρίκ Τεπέ ο οποίος όπως λέει « Μου είπε πως παρά το ότι είμαι καλός δάσκαλος, χάλασα την γαλήνη στο σχολείο, παραμέλησα την συνεργασία με τους δασκάλους και πως οι άλλοι δάσκαλοι του είπαν πως δεν θέλουν να φέρουν την αμαρτία του να εργάζονται στο ίδιο περιβάλλον με έναν Αλεβίτη.

………………………………….