ΑΛΛΟΙ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ¨ΚΑΡΝΤΑΣΙ¨ΤΟΥΣ…

8-1-2011 Εφ. Χουριέτ

Πριν από την χειρονομία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου να έρθει στο Ερζερούμ στην Σύναξη των Πρέσβεων, παρουσιάστηκε σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Το περιστατικό που έκοψε ανάσες στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας εξελίχθηκε ως εξής.

Είχαν μείνει 24 ώρες πριν την επίσκεψη αμοιβαιότητας του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Προχτές όμως μαχητικά αεροπλάνα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στα πλαίσια των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως πάντα απογειώθηκαν για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά που δεν αποδέχονται τον εναέριο χώρο, που με βάση τα νησιά αναγνωρίζουν οι Έλληνες, πραγματοποίησαν 8 εξόδους. Πήγε πληροφορία λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση πως 8 τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Με βάση τις ειδήσεις, ο Παπανδρέου αξιολόγησε την κατάσταση μαζί με τον ΥΠΕΞ Δρούτσα και τέθηκε το θέμα να ακυρωθεί το ταξίδι ως διαμαρτυρία. Μέχρι προχτές τις πρωινές ώρες υπήρξαν έντονες διπλωματικές διεργασίες ανάμεσα στις τουρκικές και ελληνικές αρχές. Σημαντική πρόοδος επετεύχθη με την παρέμβαση του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου ανέφερε στον ομόλογο του πως δεν είναι ανάγκη να μεγαλοποιούμε το θέμα, πως η ελληνοτουρκική συνεργασία είναι σημαντική και πως την επόμενη περίοδο τα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο θα ξεπεραστούνε με τον διάλογο. Κάποιες πηγές ανέφεραν πως ¨Ο κύριος υπουργός σίγουρα δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Έλληνα ομόλογο του για αυτό το περιστατικό. Ξεκαθάρισε κάποια θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεξηγήσεις και τόνισε την σημασία των σχέσεων¨. Όταν λύθηκε η κρίση το πρωί, γινόταν οι τελευταίες ετοιμασίες στο αεροπλάνο του Παπανδρέου για την Τουρκία. Η κρίση αποκαλύφθηκε όταν ο καλεσμένος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στην ομιλία του στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων. Το Γενικό Επιτελείο στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως υπήρξε στο Αιγαίο αερομαχία τουρκικών και ελληνικών αεροπλάνων.

Σχόλιο : Πραγματικά τα επιχειρήματα του Τούρκου ΥΠΕΞ πολύ πειστικά (αν θέλεις να πειστείς…).

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone