ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Εφ. Ταράφ 9-1-2011

Ένα βιβλίο έγραψε, στη φυλακή γύρισε

Η καθηγήτρια μαθηματικών Νεβίν Μπερκτάς πέρασε το μισό της 52χρονης ζωής της στις φυλακές. Τώρα λόγω του βιβλίου που έγραψε για αυτά που έζησε με τίτλο ¨Χώροι όπου δοκιμάζεται η πίστη : Κελιά¨ επιστρέφει πάλι στη φυλακή.

Η Νεβίν Μπερκτάς που θεωρείται η γυναίκα-πολιτικός κρατούμενη που έχει εκτίσει το μεγαλύτερο διάστημα στην Τουρκία, λόγω του βιβλίου της ¨Χώροι όπου δοκιμάζεται η πίστη : Κελιά¨ καταδικάστηκε πάλι σε 10 μήνες φυλάκιση και 461 λίρες πρόστιμο.

Πέρασε τη ζωή της στις φυλακές

Η περιπέτεια της 52χρονης καθηγήτριας μαθηματικών Νεβίν Μπερκτάς στις φυλακές, άρχισε την δεκαετία του 80. Πρώτη φορά συνελήφθη στις 4-2-1981 ως ¨στέλεχος οργάνωσης¨, αφέθηκε ελεύθερη 6 μήνες αργότερα, συνελήφθη ξανά στις 25-2-1983 και στάλθηκε πάλι στις φυλακές. Η Μπερκτάς που συνελήφθη ως μέλος της ¨Ένωσης Επαναστατών Κομουνιστών Τουρκίας¨ (TİKB) καταδικάστηκε το1986 σε 18 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση. Αφού εξέτισε 7,5 χρόνια, το 1990 αφέθηκε ελεύθερη υπό τον όρο ¨να μην τελέσει αδίκημα για 10 χρόνια¨.

Όμως τέσσερα χρόνια μετά πάλι μπήκε στην φυλακή ¨ως μέλος του TİKB¨. Το 1995 το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας του Ικονίου, την καταδίκασε σε 6 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση. Καθώς ανακλήθηκε και η προτεραία αναστολή της, η ποινή έφτασε τα 12,5 χρόνια. Επειδή την ώρα που συνελήφθη είχε πάνω της όπλα και εκρηκτικά, το 1998 τιμωρήθηκε με άλλα 3 χρόνια φυλάκιση

¨Λάθος υπολογισμός¨

Μετά τα χρόνια που πέρασε στις φυλακές στη Σακάρια και στην Γκέμπζε, ο δικηγόρος της Ιναγιέτ Ακσού, ερεύνησε τον φάκελο της, και διαπίστωσε πως λόγω ενός ¨λάθους¨ στον υπολογισμό της ποινής τιμωρήθηκε με 5 χρόνια και 7 μήνες παραπάνω, και πως δεν επωφελήθηκε το 1991 από την ισχύσασα τότε μερική αμνηστία. Προσέφυγε στο δικαστήριο και η ποινή των 18 χρόνων και 4 μηνών μειώθηκε σε 7 χρόνια και 6 μήνες. Το δικαστήριο αποφασίζοντας πως η ποινή αυτή εκτίθηκε στα έτη 1983-1990, άφησε ελεύθερη το 2007 την Μπερκτάς 6 μήνες πριν την ολοκλήρωση της ποινής της.

Περιέγραψε την φυλακή της

Η Νεβίν Μπερκτάς μόλις βγήκε από την φυλακή υπέβαλε αγωγή ισχυριζόμενη πως εξέτισε περισσότερο από όσο έπρεπε. Δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο ¨Χώροι όπου δοκιμάζεται η πίστη : Κελιά¨, στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες της από τις φυλακές των Αδάνων της περιόδου 1985-1987. Τα διαστήματα της φυλακής που φαινόταν να έχουν τελειώσει για την Μπερκτάς, άρχισαν πάλι με το βιβλίο. Η 52χρονη Μπερκτάς τιμωρήθηκε με 10 μήνες φυλάκιση καθώς στο βιβλίο της που ανακλήθηκε ¨κάνει έκκληση για βία και διαμελιστικές δραστηριότητες¨. Ο δικηγόρος Ακσού ζήτησε από το δικαστήριο λόγω του παλιότερου ¨λάθος υπολογισμού¨ λόγω του οποίου η Μπερκτάς είχε εκτίσει 5 χρόνια και 7 μήνες παραπάνω, να μειωθεί η ποινή. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και τον περασμένο μήνα έστειλε την Μπερκτάς στη φυλακή, ενώ μετέτρεψε σε χρηματική ποινή την φυλάκιση που είχε επιβάλλει στην Ελίφ Τσαμιάρ-ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου που είχε εκδώσει το βιβλίο