ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ

Εφ. Ταράφ 5-1-2010, αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

Σκληρότητα και εξυπνάδα

Κατά την γνώμη σας το κόμμα ΜΗΡ θέλει να επιλυθεί το Κουρδικό ζήτημα ;

Υποθέστε πως λύθηκε. Το ΜΗΡ τι θα προτείνει σε αυτή τη χώρα, τι θα προτείνει στους ανθρώπους που ζούνε σε αυτή τη χώρα ; Έχει κάποια ιδέα, κάποιο σχέδιο για να ζούνε καλύτερα οι άνθρωποι αυτής της χώρας ; Διότι για τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδέες, οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις αποτελούνε την κατάλληλη πύλη εισόδου τους στην πολιτική. Δύο είδους συναισθήματα γεννά ο πόλεμος. Την επιθυμία της νίκης και τον φόβο της ήττας.

………………………………………….

Ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μας που αναζητούνε την ταυτότητα τους στον ¨πόλεμο¨, στο αίμα και στην νίκη.

Αυτές τις μέρες που πλησιάζουμε στην ειρήνη, το ΜΗΡ τονίζοντας πως η ειρήνη αυτή δεν αποτελεί μια ¨νίκη¨, και λέγοντας πως είναι ανάγκη να υπάρχει πόλεμος μέχρι την νίκη, προσπαθεί να σύρει τη χώρα σε μπελάδες, καθώς για χάρη λίγων ψήφων, κοροϊδεύει αυτούς τους καημένους ανθρώπους με το όνειρο μιας νίκης που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Καθώς βρίσκεται σε τόσο άσχημη θέση που ούτε όνειρα δεν μπορεί να κάνει για ¨εξουσία¨, όλος του ο στόχος είναι να ξεπεράσει το πλαφόν και να κλείσει κάποιες θέσεις στη βουλή.

Αυτή η αγάπη για τις σκληρές θέσεις, από την μια δεν εξασφαλίζει κάτι στην Τουρκία που πέτυχε να αποτελέσει μέρος ενός καλού ή κακού κόσμου, και από την άλλη αυτή η σκληρότητα του ΜΗΡ επηρεάζει και τα άλλα κόμματα.

Αντιλαμβανόμενος ο Οτζαλάν το παιχνίδι αυτό που παίζεται, και δείχνοντας πως είναι πιο έξυπνος και οξυδερκής από πολλούς Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς, προειδοποίησε με σκληρή γλώσσα τους Κούρδους πολιτικούς, καλώντας τους να αποφύγουν την ¨σκληρότητα¨.

Τι κρίμα όμως που το ΑΚΠ και το CHP δεν έχουν την ίδια οξυδέρκεια με τον Οτζαλάν. Συναγωνίζονται το ΜΗΡ σε ¨σκληρότητα¨. Ειδικά ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει ένα κόλλημα με το ΜΗΡ και να φοβάται πολύ πως θα χάσει ψήφους από αυτό.

Το ΜΗΡ μη μπορώντας μόνο του να διαμορφώσει ένα περιβάλλον σκληρότητας και πολέμου, το πετυχαίνει εκφοβίζοντας το ΑΚΠ. Δηλητηριάζει την νοοτροπία και την γλώσσα του κόμματος αυτού, και το μετατρέπει σε ένα τμήμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Εάν το ΑΚΠ δεν επιδείξει μια ταχύτητα ώστε να χαλάσει το παιχνίδι του ΜΗΡ, θα μετατραπεί ακόμα περισσότερο σε ένα κόμμα πιο σκληρό, πιο εθνικιστικό και λιγότερο ευρύχωρο.

……………………

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone