ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ…

Εφ. Ταράφ 12-12-2010

Σφαίρα στο κεφάλι στη μέση της πόλης

H πόλη Γιουκσέκοβα της περιοχής Χακκάρι έζησε χτες στιγμές φόβου. Η στρατοχωροφυλακή σταμάτησε οχήματα για έλεγχο, και από τα 8 άτομα ο Σεντάτ Καραντάγ πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Την ώρα που ο βαριά τραυματισμένος Καραντάγ μεταφερόταν στην πόλη Βαν, οι υπόλοιποι όλοι μέλη του κόμματος BDP (σημ.κουρδικό) συνελήφθησαν. Ο νομάρχης της περιοχής Χακκάρι δήλωσε πως ¨ Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που πήρα ο Καραντάγ μπορεί να τράβηξε το όπλο του και να αυτοπυροβολήθηκε¨. Τα εμπορικά μαγαζιά κατέβασαν τα στόρια  και στους δρόμους χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Ομάδα της στρατοχωροφυλακής στην περιοχή της Γιουκσέκοβας σταμάτησε επί της οδού Ιπέκγιολού ένα μίνιμπας που οδηγούσε ο Αζίζ Σεβμίς και ένα αυτοκίνητο που δεν έχει ανακοινωθεί η πινακίδα του και ο οδηγός του. Φαίνεται πως τους είπαν πως θα κάνουν έλεγχο και τους κατέβασαν κάτω. Ξαφνικά ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Μετά τον πανικό που κυριάρχησε, φάνηκε ότι ο ένας από αυτούς, ο 33χρονος Σεντάτ Καραντάγ πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ασθενοφόρο που ήρθε επιτόπου, μετέφερε τον Καραντάγ στο κρατικό Νοσοκομείο της Γιουκσέκοβας και μετά τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην πόλη Βαν.       

Ο Καραντάγ  είναι εκπρόσωπος της Νεολαίας Δημοκρατικών Πατριωτών της Γιουκσέκοβας και σχετικά με τους υπόλοιπους συλληφθέντες Τσανέρ Ντογάν, Τζιχάν Τεμούρ, Εσρά Τσαγαλά, Βεντάτ Οζκεσιτζί, Αζίζ Σεβμίς, Νετσμετίν Τσελίκ, Νταβούτ Γιαγίκ και Φατιχ (αγνώστου επωνύμου) αποφασίστηκε να μην συναντηθούνε με δικηγόρο για 24 ώρες. Οι οικογένειες που πήγαν στην στρατοχωροφυλακή  για να συναντηθούνε με τα παιδιά τους, γύρισαν πίσω.

 

 Σύμφωνα με τον νομάρχη αυτοπυροβολήθηκε

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που έκανε  ο νομάρχης της περιοχής Χακκάρι Μουαμέρ Τουρκέρ είπε πως ¨Με βάση τις πληροφορίες που πήρα ο Καραντάγ μπορεί να αυτοπυροβολήθηκε με το όπλο που έφερε¨. Ο νομάρχης Τουρκέρ πρόσθεσε πως η αλήθεια θα φανεί από το τέλος της βαλλιστικής και εισαγγελικής έρευνας.

Η διάψευση των ισχυρισμών του Τουρκέρ ήρθε από τον θείο του Καραντάγ, Χαμπίμπ Ονέν. Ο Ονέν είπε : Ο Σεντάτ πυροβολήθηκε καθώς ερχόταν στο σπίτι. Πάνω του δεν είχε ούτε όπλο, ούτε άλλο όργανο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η δήλωση των αρμοδίων πως ¨αυτοπυροβολήθηκε¨ δεν είναι σωστή. Ο κίνδυνος για την ζωή του παραμένει¨.

 Ξεκάθαρη εκτέλεση

 Το μέλος της τοπικής οργάνωσης του BDP Ερολ Αϊντίν είπε πως ο νομάρχης Μουαμέρ Τουρκέρ με την δήλωση του περί ¨αυτοκτονίας¨ προσπαθεί να διαστρεβλώσει το περιστατικό. Αντιδρώντας ο Αϊντίν σε αυτά που είπε ο νομάρχης δήλωσε πως ¨ Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα πως ο στρατός ξεκάθαρα θέλησε να εκτελέσει τον φίλο μας. Ο λαός της Γιουκσέκοβας επιθυμεί να βρεθούνε αυτοί που διέπραξαν αυτήν την εχθρική πράξη και να ασκηθούνε τα νόμιμα σε βάρος τους. Δεν θα μείνουμε χωρίς φωνή ενάντια σε αυτήν την ξεκάθαρη εκτέλεση¨.  

Αναταραχή στην Γιουκσέκοβα 

Μετά το περιστατικό αυτό αι ενώ όλα τα καταστήματα κατέβασαν ρολά, δύο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του BDP και έκαναν ανακοίνωση τύπου. Η ανακοίνωση φέρει τον ισχυρισμό πως ο Σεντάτ Καραντάγ πυροβολήθηκε από σφαίρα της στρατοχωροφυλακής. Μετά την ανακοίνωση τύπου, το πλήθος που δεν διαλύονταν, συγκρούστηκε με την αστυνομία. Στην σύγκρουση που μετέβαλε την περιοχή σε πεδίο μάχης, η αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση και δακρυγόνα, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ και πέτρες.