ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Χαμπέρβακτίμ  21-12-2010

 Να βγει το μάτι της φτώχειας !

 

500 περίπου Ρομά στην Αδριανούπολη πήραν μεγάλο μέρος από τα χαλάσματα διωρόφου ξύλινου κατά το ήμισυ κτιρίου που είχε κατεδαφίσει ο δήμος, μαζεύοντας έτσι ξύλα για να κάψουν.

 

500 περίπου Ρομά πολίτες όταν έμαθαν πως ο δήμος θα γκρέμιζε διώροφο κτίριο που ήταν σε μεγάλο βαθμό ξύλινο, συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτό. Όταν άρχισαν την κατεδάφιση οι μπουλντόζες που είχαν έρθει για αυτό, οι Ρομά πολίτες έσπευσαν στα ερείπια για να μαζέψουν σίδερα και ξύλα. Καθώς μάλιστα οι ομάδες του δήμου δεν μπόρεσαν να τους εμποδίσουν, κλήθηκαν επιτόπου πολλοί αστυνομικοί καθώς και ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια της κατεδάφισης καθώς θα ήταν επικίνδυνη, προσπάθησαν να κρατήσουν τους Ρομά πολίτες σε ασφαλές μέρος.  Μόλις οι μπουλντόζες γκρέμισαν τους τοίχους, οι Ρομά ξανά έσπευσαν στο κτίριο. Νέοι, γέροι και παιδιά, μετέφεραν με τσουβάλια τα ξύλα που μάζευαν, ενώ κάποιοι τα μετέφεραν με καροτσάκι που είχαν φέρει. Περίεργη εικόνα παρουσιάστηκε όταν οι Ρομά πολίτες μπήκαν την ίδια στιγμή μέσα στο κτίριο. Μέσα σε μισή ώρα μεγάλο μέρος από τα μπάζα του διωρόφου κτιρίου είχαν εξαφανιστεί. Οι Ρομά πολίτες είπαν : ¨Τι να κάνουμε αφού δεν έχουμε ξύλα να κάψουμε ; Τόσα πολλά ξύλα που είχε, φυσικά και θα τα μαζέψουμε. Αν δεν θέλουν να τα μαζεύουμε, ας μας δώσουν ξύλα¨.