ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΑΝ

Nέτγκαζέτε 18-12-2010

Ομάδα που διαδήλωνε στην πόλη Βαν, πετροβόλησε κάποια μαγαζιά και υπηρεσίες που είχαν κρεμασμένη την τουρκική σημαία. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και δακρυγόνα.

Η προεδρία του κόμματος BDP (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας), επισκέφτηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, τον Σεντάτ Καρανταγ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατά τον έλεγχο από μονάδα της στρατοχωροφυλακής στην Γιουκσέκοβα, τραυματίστηκε από πυροβολισμό. Πλήθος που συγκεντρώθηκε τις μεσημεριανές ώρες μπροστά στα γραφεία του BDP επί της οδού δημοκρατίας στην πόλη Βαν, έκανε διαδήλωση με αφίσες του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και με πανό στο πάνω μέρος του οποίου είχε φωτογραφία του φοιτητή Αϊντίν Ερντέμ που είχε χάσει την ζωή του στα περσινά γεγονότα. Κάποια άτομα από το πλήθος που διαδήλωνε συνοδεία κουρδικών τραγουδιών και παράνομων συνθημάτων, είχαν στιγμές έντασης με αστυνομικούς με πολιτικά κατά μήκος του δρόμου. Με την παρέμβαση των μελών του κόμματος ηρέμησαν, ενώ η διαδήλωση έφτασε μέχρι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης , όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.   

Στην σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος BDP Τζουνέιτ Τζανίς κατήγγειλε το περιστατικό, και ακολούθως επισκέφτηκε μαζί με λίγα άτομα τον νοσηλευόμενο στο νοσοκομείο Σεντάτ Καραντάγ. Το πλήθος φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκε προς το κέντρο. Το πλήθος ήταν στιγμές που πέταξε πέτρες στους αστυνομικούς που είχαν πάρει μέτρα ασφαλείας, ενώ πετροβόλησε επίσης  το εμπορικό κέντρο ΒΙΜ, την υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης, και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όταν το πλήθος άρχισε να πετροβολεί καταστήματα και υπηρεσίες, κινητοποιήθηκε η αστυνομία και χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και δακρυγόνα, διέλυσε το πλήθος πριν να εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Σχόλιο : Μακάρι οι Έλληνες πολιτικοί να είχαν το μισό θάρρος από αυτούς τους διαδηλωτές….