ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ

 Εφ, Ζαμάν 6-12-2010

Όσο δεν αλλάζει ο κανονισμός δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ το φακέλωμα

Ακόμα είναι σε ισχύ ο ¨κανονισμός ντυσίματος¨ που χρησιμοποιήθηκε ως όχημα φακελώματος την περίοδο του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να γράφουν κάθε μήνα σχετική αναφορά προς τις νομαρχίες. Οι νομικοί αναφέρουν πως είναι ανάγκη να καταργηθεί το συντομότερο η εν λόγω αντιδημοκρατική πρακτική.

Συνεχίζουν να εφαρμόζονται ακόμη οι αντιδημοκρατικές εγκύκλιοι και κανονισμοί της εποχής του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου και 28ης Φεβρουαρίου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι ο ¨Κανονισμός τρόπου ένδυσης προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών¨ που ψηφίστηκε στις 25 Οκτωβρίου 1982. Ο συγκεκριμένος κανονισμός – ιδιαίτερα στην περίοδο του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου- χρησιμοποιήθηκε ως όχημα φακελώματος. Ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ στηριζόμενος σε αυτόν είχε δημοσιεύσει μια εγκύκλιο. Με την εγκύκλιο εκείνη ζητούνταν ¨ο συνεχής έλεγχος του τρόπου ένδυσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες¨. Στην ίδια εγκύκλιο προστέθηκε η αναγκαιότητα ¨ όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να συμπληρώνουν το σχετικό έντυπο και να το αποστέλλουν στην ειδική σχετικά με τον τρόπο ένδυση των υπαλλήλων διεύθυνση των νομαρχιών¨.

Ο κανονισμός αυτός του 1982 που ακόμα τελεί σε ισχύ, φέρει την υπογραφή του Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ. Ο Γκιουζέλ λέει πως παρά τις αντιρρήσεις του η χούντα τον είχε υποχρεώσει να υπογράψει. Κατά τα λεγόμενα του, ο κανονισμός αυτός είναι πολύ εύκολο να καταργηθεί καθώς πρόκειται για διοικητικό κείμενο. Ο τέως αρχιεισαγγελέας Ρεσάτ Πετέκ τονίζει πως εγκύκλιοι και κανονισμοί σαν και αυτόν πρέπει το συντομότερο να καταργηθούνε. Ο καθηγητής της νομικής σχολής του πανεπιστημίου του Μαρμαρά Τουράν Γιλντιρίμ, αναφέρει πως με τέτοιου είδους εγκυκλίους εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις της 28ης Φεβρουαρίου.  Από το 1988 και εντεύθεν, οι προϊστάμενοι δημόσιων φορέων και υπηρεσιών τακτικά και  κάθε μήνα, στέλνουν στους ανωτέρους τους πολλές αναφορές σχετικά με το προσωπικό. Σε μια από αυτές αναφέρονται στο αν υπάρχουν ή όχι μέλη του προσωπικού που αντιτίθενται στον ¨κανονισμό ενδυμασίας¨ ,αν εμπλέκονται σε αντιδραστικές δραστηριότητες, αν υπάρχουν άτομα με αρνητική γνώμη για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και για όλα αυτά ενημερώνεται μηνιαία η πρωθυπουργία. Όταν οι αναφορές αυτές αφορούνε δήμο προστίθεται μια λεπτομέρεια ακόμη. Δουλεύει μήπως κάποιος ο οποίος αποβλήθηκε από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ; Ακόμα και για αυτό γίνεται αναφορά προς τους ανωτέρους
Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone