ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ

Νέτγκαζέτε 18-12-2010

Αλεβίτης πρόεδρος που ήρθε στην Τουρκία, συνελήφθη

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλεβιτικών συλλόγων Ευρώπης (AABK) Τουργκούτ Οκέρ μόλις έφτασε από την Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη. Με βάση πληροφορίες ο Οκέρ ήρθε με αεροπλάνο από την Γερμανία για να μετάσχει στην εκδήλωση της 19ης Σεπτεμβρίου στο Καχραμάνμαράς. Ο Οκέρ συνελήφθη στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει η εισαγγελία του Σάριερ σχετικά με το αδίκημα της ¨εξύβρισης¨. Καθώς ο Τουργκούτ Οκέρ μεταφερόταν στην αστυνομική διεύθυνση του αεροδρομίου Ατατούρκ, μέλη της AABK καθώς και εκπρόσωποι των Αλεβίτικων συλλόγων Τουρκίας περίμεναν εδώ επί μακρόν. Ο αντιπρόεδρος της ΑΑΒΚ Ισμαίλ Ατάς, είπε πως η σύλληψη του Οκέρ που είχε έρθει στην Τουρκία για να μετάσχει στην συνέντευξη τύπου σχετικά με τα γεγονότα που έγιναν στο  Μάρας πριν από 32 χρόνια, στοχεύει στο να ξεχαστούνε αυτά τα γεγονότα.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αντνάν Γιλμάζ ανέφερε πως σχετικά με τα γεγονότα στο Καχραμάνμαράς όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί άνθρωποι, σχεδιάζει να μετάσχει στην ανακοίνωση τύπου σχετικά με την μήνυση που θα υποβληθεί ενάντια στους υπεύθυνους. Ο Γιλμάζ είπε πως πιστεύει ότι η σύλληψη του Οκέρ ήταν μια προσπάθεια να εμποδιστεί αυτή η ανακοίνωση τύπου.

Σχόλιο : Στις 19-12-1978 δόθηκε το έναυσμα για τις επιθέσεις που ακολούθησαν από σουνίτες-φασίστες σε βάρος των αλεβιτών της πόλης. Η πρώτη επίθεση αυτή έγινε από το μέλος των γκρίζων λύκων Οκκές Κενγκέρ που πέταξε βόμβα μέσα σε σινεμά. Ο απολογισμός θλιβερός. Με βάση ανεπίσημες πηγές, πάνω από 500 (!!!) νεκροί, πολλοί τραυματίες, σπίτια και καταστήματα κατεστραμμένα…Πρωθυπουργός τότε ο Ετσεβίτ. Ο τότε υπουργός εσωτερικών  Ιρφάν Οζαϊντινλί (στέλεχος και ο ίδιος των γκρύζων λύκων) είχε αποδώσει τις επιθέσεις σε…αριστερούς. Η φωτογραφία δεν είναι από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.  Δείχνει μερικά από τα θύματα-Αλεβίτες.