ΧΟΥΡΙΕΤ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Εφ. Ταράφ  16.11.2010, αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν
 
 
Η ελευθερία του τύπου ήρθε στην εφορία της πατρίδας μου

Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη αμνηστία φόρων στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας

Δεν ξέρω πόσα άτομα θα πληρώσουν μειωμένους φόρους και πρόστιμα στο κράτος.

Η μερίδα του λέοντος πάντως έπεσε στον Αϊντίν Ντογάν. Με βάση την Οικονομική Υπηρεσία, το πρόστιμο του που είχε αρχίσει από 6 δις, μετά από διάφορες εκπτώσεις και με αυτή την αμνηστία κατέβηκε στα 650 εκ. λίρες. Όπως θα καταλάβατε το 90% του πρόστιμου σβήστηκε. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτή η αμνηστία βγήκε για τον λαό  και επωφελήθηκε ο Ντογάν, ή αν βγήκε για τον Ντογάν και επωφελείται και ο λαός. Δεν εμπιστεύομαι καθόλου τις σχέσεις των πολιτικών με τα αφεντικά των εφημερίδων. Η πολιτική μας ιστορία είναι γεμάτη με σβούρες που έκαναν. Και ενώ ο Αϊντίν Ντογάν φαινόταν να είναι στα μαχαίρια με τον Ερντογάν, ξαφνικά η μεγαλύτερη στήριξη προς τον Ντογάν ήρθε από την κυβέρνηση του Ερντογάν. Ένα παράξενο κάμωμα της ζωής. Προσωπικά δεν έχω κανένα ντέρτι να πληρώσει ο Αϊντίν Ντογάν αυτά τα χρήματα και να καταστραφεί. Άλλωστε για αυτούς που είχαν συνηθίσει να ¨διορίζουν πρωθυπουργούς¨, η διάλυση αυτών σχέσεων που είχαν στήσει, καθώς και η απώλεια χρημάτων  είναι ήδη μεγάλος πόνος.  Άλλωστε κι αυτός κάνει συνεχείς δηλώσεις πως ¨θα φύγω από τα ΜΜΕ¨.

Αυτοί το ότι ο Ισμαίλ Μπεσικτσί αντιμετωπίζει ποινή 7,5 χρόνων για ένα q..

Το ότι η Νεσέ Ντουζέλ δικάζεται και αντιμετωπίζει 18 χρόνια φυλάκιση για ένα ρεπορτάζ…

Το ότι ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρανσού σα να φυλάει σκοπιά στην πόρτα του δικαστηρίου…

Η τιμωρία με πολλά χρόνια φυλακή του Σαμίλ Ταγιάρ…

Το ότι οι Κούρδοι δημοσιογράφοι ρίχνονται στις φυλακές…

Το ότι το σύνολο των δημοσιογράφων της Ταράφ κατακλύζουν κάθε εβδομάδα τα δικαστήρια…

Όλα αυτά δεν τα είδαν ως παραβιάσεις της ¨ελευθερίας του τύπου¨. Για αυτά όλα δεν παραπονέθηκαν, και δεν κατηγόρησαν ούτε τα δικαστήρια, ούτε την κυβέρνηση. Και έλεγαν παντού σε όλα τα επίπεδα πως το μεγαλύτερο χτύπημα στην ελευθερία του τύπου ήταν το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στα αφεντικά τους. Η κυβέρνηση αμνήστευσε σημαντικό μέρος του χρέους του αφεντικού τους. Λοιπόν, ήρθε τώρα η ελευθερία του τύπου στην πατρίδα μας ; Ανακουφιστήκατε ; Την ελευθερία έτσι την χωρίζετε με βαθιές γραμμές ; Πιστεύω πως ξεφύγατε από τον φόβο. Που θα βρείτε άλλωστε κυβέρνηση που να σβήσει το 90% του χρέους του αφεντικού σας ;

…………………….

Το ότι οι αγωγές που υπέβαλε σε εμάς το HSYK (Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων) εκδικάζονται ταχύτητα, και το η προσπάθεια του να μας λιώσουν με μεγάλα πρόστιμα, φυσικά δεν έχει σχέση με την ελευθερία του τύπου…

Προσέξτε ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν τον ρώτησαν για τις δίκες της εφημερίδας Ταράφ και για τα πρόστιμα, αμέσως απάντησε πως ¨αυτοί δικάζονται για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων¨.  

Το ότι οι αρθρογράφοι μας καταδικάζονται δεν αφορά την ελευθερία του τύπου, μόνο η οφειλή του αφεντικού σας αφορά την ελευθερία του τύπου. Μα τι ωραία, τι γλυκιά, τι νόστιμη είναι η αντίληψη που έχετε για την ελευθερία του τύπου.  

…………………………………………..

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone