ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

9-11-2010, Χαμπέρτούρκ

Ανακοινώθηκε η Έκθεση προόδου 2010 της Τουρκίας

Στην έκθεση αναφέρεται πως η δίκη για την υπόθεση Εργκενέκον και οι έρευνες για τα σχέδια πραξικοπήματος, αποτελούνε μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Στο έγγραφο διεύρυνσης ζητείται η ετοιμασία ενός ¨εντελώς νέου πολιτικού συντάγματος¨.

 Ανακοινώθηκε η αναφορά προόδου της Τουρκίας ,της επιτροπής της Ε.Ε.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπεύθυνος της διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι αν και η αποδοχή με το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου του συνταγματικού πακέτου ήταν ένα ¨βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση¨ , υπάρχει η ανάγκη για ένα πλήρως πολιτικό σύνταγμα.

Στο έγγραφο της στρατηγικής διεύρυνσης, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τα θεμελιώδη δικαιώματα αναφέρεται ¨ Η ελευθερία έκφρασης και τύπου πρέπει να ενδυναμωθεί  και νομοθετικά και στην πράξη. Πολλές ελλείψεις υπάρχουν στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Είναι ανάγκη επίσης να υπάρξει πρόοδος στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην ισότητα των δύο φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών. Το δημοκρατικό άνοιγμα που στόχευε στην επίλυση του κουρδικού θέματος επέφερε περιορισμένα αποτελέσματα.

Η ασφάλεια στα ΝΑ χειροτέρεψε με την αύξηση των επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΠΚΚ. Στο θέμα του αγώνα με την διαφθορά διασφαλίστηκε κάποια πρόοδο¨.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως παρά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. υπήρξε μια επιβράδυνση, και ζητείται να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να ανοίξουν τα κεφάλαια διαπραγματεύσεων των δημοσίων συμβάσεων, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης.

Στο έγγραφο εκφράζεται θαυμασμός για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και αναφέρεται πως ¨Η τουρκική εξωτερική πολιτική ενεργοποιήθηκε περισσότερο στην περιοχή των γειτόνων της.  

……………………………………..

Στην έκθεση  σημειώνεται ως θετικό το γεγονός πως άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του εισαγγελέα της πόλης Βαν Φερχάτ  Σαρίκαγια οποίος το 2005 αποτάχθηκε με απόφαση του  HSYK, την ώρα που ¨έτρεχε¨ την υπόθεση με τα γεγονότα του Σέμντινλι.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ¨οι δηλώσεις ανώτατων δικαστικών και στρατιωτικών για τις δίκες που συνεχίζονται θέτουν σε κίνδυνο την αμεροληψία του δικαστηρίου¨.

Στην έκθεση αυτή που ετοίμασε η επιτροπή της Ε.Ε., τονίζεται πως η αξιόπιστη προώθηση της δίκης του συνταγματάρχη Τζεμάλ Τεμιζόζ που δικάζεται για δολοφονίες ¨αγνώστων δραστών¨ τη δεκαετία του 90 στα ΝΑ, ¨έχει μια ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα ενάντια στην ασυλία των ενόχων¨

Στην αναφορά κατηγορείται η μη αλλαγή του Εσωτερικού Κανονισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) ,καθώς ¨επιτρέπει ελιγμούς στο θέμα της επέμβασης του στρατού στην πολιτική¨. Επίσης κατηγορείται και η ¨επιλεκτική απομόνωση¨ που εφαρμόζουν οι TSK σε ορισμένα Μ.Μ.Ε.   

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ

Στην αναφορά της Ε.Ε. ενώ επαινείται ότι στον τύπο και στην κοινή γνώμη μπορούνε και συζητούνται ανοιχτά και ελεύθερα ευαίσθητα θέματα όπως το Κουρδικό θέμα, ο ρόλος του στρατού και το Αρμενικό θέμα, κατηγορούνται οι συχνές μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων που είχαν δημοσιεύσει ειδήσεις σχετικά με την υπόθεση Εργκενέκον. Στην έκθεση κατηγορείται η συχνή και κατά δυσανάλογο τρόπο απαγόρευση πρόσβασης στο ιντερνέτ, ενώ σχετικά με την ελευθερία του τύπου αναφέρονται τα εξής : ¨Προκαλούνε ανησυχία οι πολιτικές επιθέσεις σε βάρος του τύπου. Συνεχίζεται το δικαστήριο σχετικά με το πρόστιμο που επεβλήθη το 2009 σε βάρος του ομίλου ΜΜΕ Ντογάν που κατηγορεί την κυβέρνηση. Μετά από αυτή τη δίκη εφαρμόστηκε αυτολογοκρισία. Πολλές μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε δημοσιογράφους σχετικά με το λειτούργημα τους , από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, και πολιτικούς. Γενικά στην Τουρκία, συνεχίστηκε και διευρύνθηκε η ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση. Το ότι όμως από την άλλη υποβλήθησαν πολλές μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων καθώς και η αθέμιτη χρήση της επιρροής, ουσιαστικά περιόρισε την ελευθερία του τύπου¨

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ

Στην έκθεση προόδου, η προσέγγιση της Τουρκίας προς τις μειονότητες χαρακτηρίζεται ως περιοριστική, και ζητούνται νέες προσπάθειες για την ανοχή και την κοινωνική ένταξη.

Στην αναφορά αναφέρεται πως ¨ συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα ο αντισημιτισμός, ειδικότερα στα πλαίσια της ρητορικής μίσους του Ισλαμικού και ακροδεξιού τύπου.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στα θέματα των περιουσιών και της εκπαίδευσης, και παρά τους επαίνους  για το ¨Άνοιγμα στους Ρομά¨, λέει πως λόγω της έλλειψης ενός περιεκτικού σχεδίου, οι Ρομά συνεχίζουν να αποβάλλονται από την κοινωνία, περιθωριοποιείται η πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, γίνονται διακρίσεις στις υπηρεσίες υγείας, αποβάλλονται από την αγορά εργασίας, και αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στα ατομικά τους έγγραφα.  

Στην αναφορά περιγράφεται πως υπήρξε μια απελευθέρωση στην χρήση της Κουρδικής σε τηλεόραση και ραδιόφωνα και άρχισε η λειτουργία καναλιού που εκπέμπει 24 ώρες στα αραβικά, αλλά πως συνεχίζονται οι περιορισμοί στην χρήση γλωσσών πέραν της τουρκικής στην πολιτική, στην εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΝ

Στην έκθεση παρά τις δυσνόητες εκφράσεις, αναφέρεται πως στο θέμα του ¨δημοκρατικού ανοίγματος¨ επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος και ζητείται να συνεχιστούνε με επιμονή οι προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος

Στο πεδίο του ¨δημοκρατικού ανοίγματος¨ αναφέρεται πως τα ανακοινωθέντα μέτρα ¨ έμειναν πίσω από τις προσδοκίες και δεν εφαρμόστηκαν κατά τον σωστό τρόπο¨, και πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός πως η ευρεία αναγνώριση αδικημάτων ως τρομοκρατικά –στον αντιτρομοκρατικό νόμο- περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Στην αναφορά ζητείται η κατάργηση ως ¨προκαλούσα προβλήματα¨ της πρακτικής των φυλάκων του χωριού.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως το κλείσιμο του κουρδικού κόμματος DTP τον Ιανουάριο του 2009 και η αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων σε 37 μέλη του κόμματος –μεταξύ των οποίων και 2 βουλευτές- αποτέλεσε ένα σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες για ¨δημοκρατικό άνοιγμα¨.

Στο θέμα του ¨Αλεβίτικου ανοίγματος¨ κατηγορείται ότι ακόμη δεν έγινε κατ΄επιλογήν το μάθημα των θρησκευτικών και της ηθικής, και καταγράφεται πως υπάρχει η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα οι μη μουσουλμανικές κοινότητες και οι Αλεβίτες να συνεχίζουν χωρίς καμία πίεση τις θρησκευτικές τους δραστηριότητες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην έκθεση προόδου, αναφέρεται πως συνεχίστηκαν οι τουρκικές δηλώσεις στήριξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης στην Κύπρο και γράφει πως η Ε.Ε. ¨αναμένει ενεργή στήριξη¨.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως η Τουρκία ¨ακόμα δεν εκπλήρωσε¨ τις υποχρεώσεις του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου, πως δεν παρατηρήθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον Ελληνοκυπριακό τομέα και πως η επιτροπή της Ε.Ε.θα συνεχίσει την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση του θέματος.

Στην αναφορά επαινούνται οι προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη ειδικά στα Βαλκάνια, και περιγράφεται ο τακτικός πολιτικός διάλογος για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως τα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Ιράν, ο Νότιος Καύκασος, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η διαδικασία ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.

 ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην έκθεση που ετοίμασε η επιτροπή της Ε.Ε., αναφέρεται πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία έφτασε στο 46% του μέσου όρου της Ε.Ε., πως ην ταχεία ανάκαμψη της Τουρκίας από την παγκόσμια κρίση, έδειξε την υψηλή ισχύ της άμυνα έναντι της κρίσης.

…………………………

…………………………..

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone