ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Εφ. Ραντικάλ 11-11-2010

Γνωστή πλέον αυτή η εικόνα : Η Κιουτάχια να μην γίνει δεύτερο Ντορτγιολ

 Ο Μεχμέτ Τουγρούλ λίγα λεπτά πριν μαχαιρώσει τον συμφοιτητή του Χασάν Σιμσέκ (στα δεξιά).

Στην Κιουτάχεια οι Κούρδοι φοιτητές εγκατέλειψαν τη φοιτητική εστία. Τα μέλη του κόμματος ΜΗΡ λένε πως ¨δεχόμαστε επίθεση¨. Σύμφωνα με τον πρύτανη το περιστατικό δεν αφορά κοπέλα, αλλά είναι πολιτικό.

Μετά την δολοφονία του 20χρονου Χασάν Σιμσέκ στις 9 Νοεμβρίου στο πανεπιστήμιο του Ντουμλούπιναρ σε καβγά μεταξύ Κούρδων και εθνικιστών φοιτητών η εφημερίδα Ραντικάλ έπιασε τον σφυγμό της Κιουτάχειας. Στον δρόμο κυριαρχεί η άποψη πως η Κιουτάχεια είναι υπέροχη, αλλά έγινε έτσι από τότε πού ήρθαν οι Κούρδοι. Σύμφωνα όμως με τους Κούρδους φοιτητές όλα άρχισαν όταν στις 30 Οκτωβρίου μια ομάδα ατόμων προειδοποίησε τον καταγόμενο από την πόλη Βαν Οζντεμίρ Ορνέκ λέγοντας του ¨Μη φοράς πανωφόρι τύπου Ντενίζ Γκεζμίς και κόψε τα γένια σου¨. Και καθώς οι αρμόδιες αρχές το υποτίμησαν νομίζοντας πως ήταν ¨καβγάς για κοπέλα¨, η ένταση ανέβηκε σε δύο εβδομάδες. Η σύλληψη 10 ατόμων που εμπλέκονταν στο περιστατικό κάλμαρε λίγο την αντίδραση των κατοίκων της Κιουτάχειας, όμως  η ανησυχία συνεχίζεται. Μετά το περιστατικό οι Κούρδοι φοιτητές έφυγαν από τις εστίες. Μένουνε σε σπίτια ανά ομάδες 15-20 ατόμων.  Επισκεφτήκαμε δύο σπίτια και οι εικόνες θύμιζαν κατασκοπικές ταινίες. Τα αυτιά προσέχουν τους ήχους που έρχονται από έξω και τα μάτια είναι στα παράθυρα.  Μας προειδοποιούνε ¨Μην χρησιμοποιήσετε το όνομα μας και μη βγάλετε φωτογραφίες¨. Ένας από αυτούς που είναι μέσα μας λέει : ¨Από τότε που έγινε ο καβγάς ως τώρα δεν μπορούμε να βγούμε στον δρόμο¨. Κάποιοι σκέπτονται να αφήσουν το πανεπιστήμιο.

¨Να μην γίνει δεύτερο Ντόρτγιολ¨

 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του  προέδρου  του παραρτήματος Εστίας Εθνικιστών (Ülkü Ocakları) Σελτζούκ Αλίτς, αυτοί που στη πραγματικότητα δέχονται επίθεση είναι οι εθνικιστές : ¨Μια ομάδα 17 ατόμων μας προκαλεί συνεχώς. Συνέχεια οι δικοί μας τρώνε ξύλο. Στο τέλος εξελίχτηκαν έτσι τα περιστατικά και είχαμε και έναν μάρτυρα¨.

Σχόλιο : Δηλαδή πρέπει να πιστέψουν οι αναγνώστες ότι 17 άτομα τρομοκρατούνε την πόλη της Κιουτάχιας, Και ότι τα φασισταριά δέχονται επιθέσεις σχεδόν χωρίς να αντιδρούνε…