ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ….

 Εφ. Ταράφ 23-10-2010  Κωνσταντινούπολη
     

Έλεγχος παρθενίας στην δικαστίνα

Η δικαστίνα Αρζού Οζπινάρ που αποβλήθηκε από το σώμα και για αυτό καταδικάστηκε η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε στην εφημερίδα Ταράφ : Για να αποδείξω το έωλο των σε βάρος μου ισχυρισμών πήρα ιατρική αναφορά παρθενίας.  

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) απέβαλε το 2003 την υπηρετούσα στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας Αρζού Οζπινάρ με το αιτιολογικό πως ¨βάζει πολύ μακιγιάζ, φοράει μίνι φούστες και έχει σχέσεις με έναν δικηγόρο¨, και αυτή για να υπερασπιστεί τον εαυτό της αναγκάστηκε να πάρει ιατρική αναφορά παρθενίας. Η Οζπινάρ που έμεινε άνεργη μετά την αποβολή της, χωρίς καλές σχέσεις με την οικογένεια της, έκανε ακόμη και προσπάθεια να αυτοκτονήσει.

Η Οζπινάρ που από το 2003 δεν μπόρεσε να βρει πουθενά δουλειά, τώρα προσπαθεί να επιβιώσει με το επίδομα φτώχειας που της έμεινε από τον πατέρα της, που τον έχασε πέρσι. Η Αρζού Οζπινάρ που αποβλήθηκε με κουτσομπολιά και ανώνυμες καταγγελίες, δεν μπορεί πλέον ούτε δικηγορία να ασκήσει, και εξιστόρησε στην εφημερίδα Ταράφ αυτά που πέρασε. 

Ανώνυμα γράμματα με καταγγελίες.

Η Αρζού Οζπινάρ αποφοίτησε δεύτερη από την νομική σχολή της Άγκυρας, και η διαδικασία που μαύρισε την ζωή της άρχισε με αναφορές παραπόνων προς το HSYK όταν στα 27 της υπηρετούσε ως νέα δικαστίνα στην περιοχή Γκιουλνάρ. Μετά από μια καταδικαστική απόφαση που έβγαλε σε βάρος κάποιων αστυνομικών άρχισαν να πηγαίνουν στο υπουργείο γράμματα με καταγγελίες με υπογραφές του τύπου ¨Εθνικιστές αστυνομικοί¨, ¨εργαζόμενοι στα δικαστήρια¨ και ¨ένας πολίτης¨. Σε αυτά τα γράμματα υπήρχαν ισχυρισμοί πως η Οζπινάρ ¨βάζει πολύ ρουζ¨, ¨φοράει μίνι φούστες¨, ¨έβαλε έναν δικηγόρο στο γραφείο της και έκλεισε την πόρτα¨ και πως ¨τρώει με διαφορετικούς άντρες¨. Μετά από τα παράπονα, ο επιθεωρητής που είχε στείλει το υπουργείο ετοίμασε έκθεση ζητώντας την αποβολή της από το σώμα και την έστειλε στο HSYK.

 Όπως κάθε νέα κοπέλα…

Ένα μήνα πριν από την έρευνα η Οζπιναρ εξιστορεί αυτά που έζησε ως εξής : Όταν αποφοίτησα οι δάσκαλοι μου, μου είπαν να συνεχίσω την καριέρα μου ως ακαδημαϊκή. Όμως εγώ είμαι κόρη εισαγγελέα και ήθελα να ασχοληθώ ενεργά. Για αυτό αρνήθηκα την πρόταση.Πρώτα διορίστηκα στο Καράτσομπάν του Ερζερούμ και μετά στο Γκιουλνάρ. Με αυτό το διορισμό άρχισαν τα γεγονότα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου. Η μάνα μου και ο πατέρας μου είχαν χωρίσει. Εγώ πρόσεχα την μάνα μου και τα αδέλφια μου. Ένας από τους αδερφούς μου σπούδαζε στο ODTÜ. Στα 27 μου ως νέο κορίτσι πρόσεχα το ντύσιμο μου και έβαζα μακιγιάζ.

Η αναφορά παρθενίας με κατέβαλε  

Μια ομάδα αστυνομικών παραπονέθηκαν για εμένα στο υπουργείο, και με κατηγόρησαν για ανηθικότητα και ατιμία. Και ως λόγο προέβαλαν ότι φορούσα μίνι και έβαζα μακιγιάζ. Μάλιστα έκαναν λόγο πως ένας δικηγόρος έμπαινε συχνά στο γραφείο μου και πως είχα σχέση μαζί του. Μα τι πιο φυσιολογικό από αυτό ; Τέτοια σχέση δεν είχα. Ακόμη και αν είχα όμως αυτό είναι η προσωπική μου ζωή. Το συμβούλιο επεμβαίνοντας στην προσωπική ζωή λειτούργησε σαν αστυνομία ηθών.

Αναγκάστηκα για να αποδείξω το έωλο των κατηγοριών στον επιθεωρητή που είχε στείλει το υπουργείο, να βγάλω ιατρική αναφορά παρθενίας. Αυτό μου ήρθε πολύ βαρύ, πρόσβαλε την τιμή μου και με οδήγησε σε μια παραζάλη που δεν θα μπορέσω να σωθώ από αυτήν ισόβια.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν είχε διεξαχθεί κανένα πειθαρχικό σε βάρος μου. Το συμβούλιο για μια νέα δικαστίνα με καθαρό φάκελο που είχε τελειώσει με επιτυχία την νομική, χωρίς μια προειδοποίηση, χωρίς καταγγελία αποφάσισε την αποβολή της.

Πρόεδρος του συμβουλίου που αξιολόγησε τις κατηγορίες ήταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο βουλευτής ΑλαεντίνΙσάογλου. Στην συνεδρία που συζητήθηκε η κατάσταση μου ο Τσιτσέκ δεν μετείχε και ο Ισάογλου εναντιώθηκε. Όμως με ψήφους 5 έναντι τεσσάρων αποβλήθηκα. 

Δεν έχασα μόνο την δουλειά μου αλλά και την οικογένεια μου 

Το συμβούλιο με την απόφαση που πήρε, κατηγορώντας με για ατιμία, πρόσβαλε την τιμή και την αξιοπρέπεια μου και προκάλεσε την απώλεια της οικογένειας και των φίλων μου. Για χρόνια έμενα αλλού από τον πατέρα μου, μονοιάσαμε 1-2 χρόνια πριν πεθάνει. Χάλασαν και οι σχέσεις μου με την μάνα μου και τους φίλους μου. Από τότε άρχισα να μένω μόνη. Για χρόνια παρέμεινα άνεργη. Τα έχασα. Όταν η οικογένεια μου είδε την ψυχολογική μου κατάσταση αντιλήφθηκε την αδικία που είχα υποστεί. Με πλησίασαν και προσπάθησαν να τονώσουν το ηθικό μου. Με βοήθησαν και οικονομικά.

Ένας συγγενής μου κατέβαλε την ασφάλεια μου. Επί χρόνια δεν βγαίνω από το σπίτι. Έχασα τη ζωή. Και τώρα μένω μόνη.

Θέλησα να αυτοκτονήσω 

Μετά την απόφαση για αποβολή προσπάθησα να δουλέψω σε δικηγορικά γραφεία και σε διάφορα μέρη. Όμως όλες οι πόρτες είχαν κλείσει για μένα. Αναλογιστείτε πως ένας φορέας σαν το HSYK είχε πλέον αποφασίσει πως είστε ¨ανήθικοι¨ και σας είχε κατηγορήσει για ατιμία. Όπου και να πήγαινα δεν μου έδιναν δουλειά σκεπτόμενοι πως ¨αν ήταν καλή δεν θα την έδιωχναν¨.  

Ακόμα και το ότι κέρδισα την δίκη στο ΑΙΗΜ δεν με ηρέμησε. Σκεφτείτε ότι φανερώνετε πως δεν έχετε σχέση με τον πλέον ντροπιαστικό τρόπο. Παίρνετε ιατρική βεβαίωση παρθενίας. Και παρόλα αυτά αποβλήθηκα. Όταν πήρα εκείνη την απόφαση δεν μπορώ να περιγράψω αυτά που έζησα, η φλόγα που καίει μέσα μου δεν πρόκειται ποτέ να σβήσει. Σπίλωσαν την τιμή μου. Αν με απέβαλαν με τη λογική ότι ¨πήρε ρουσφέτι¨ δεν θα λυπόμουν τόσο. Εκείνη την εποχή προσπάθησα ακόμη και να αυτοκτονήσω. Μακάρι αντί να έπαιρναν τέτοια απόφαση να με πυροβολούσαν με όπλο.

Θέλω την αξιοπρέπεια μου και το επάγγελμα μου. 

Όταν αποβλήθηκε από το επάγγελμα, δεν υπήρχε δρόμος έφεσης έναντι της απόφασης του HSYK. Ακόμη και αν υπέβαλα έφεση αυτή θα αξιολογούνταν πάλι από τα μέλη του ίδιου Συμβουλίου. Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος των προσφυγών ενάντια στις αποφάσεις του  HSYK. Δεν ξέρω αν αυτό περιλαμβάνει τα υπόλοιπα θύματα σαν και εμένα του παρελθόντος. Πρέπει όμως άμεσα να βγει ένας νόμος για αυτό. Θέλω μόνο την αξιοπρέπεια μου που πληγώθηκε και το επάγγελμα μου που το έχασα λόγω συκοφαντιών¨.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone