ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΝΕΟΙ

Εφ. Ταράφ 18-10-2010

Οι Ατατουρκιστές είναι σαν τους φανατικούς της θρησκείας       

Kemalist Tophane vakası

Η Ολλανδή σχεδιάστρια Ροζάν Μπος περιέγραψε στην εφημερίδα Ταράφ την καταστροφή που υπέστη προχτές στην πλατεία Μπεσίκτας το έργο της με θέμα τον Ατατούρκ από νέους του κόμματος CHP.

Η παγκοσμίως γνωστή σχεδιάστρια Ροζάν Μπος μίλησε σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε έργο της με θέμα τον Ατατούρκ από νέους που φέρεται να ήταν μέλη του CHP, στα πλαίσια της  έκθεσης με τίτλο ¨Κωνσταντινούπολη ελεύθερη ζώνη¨ που οργανώθηκε από το πολιτιστικό ίδρυμα Bimeras. Σχετικά με την επιτιθέμενη ομάδα είπε πως ¨ήταν πολυπληθής ομάδα.  Υποθέτω πως ήταν περίπου 50 άτομα¨ και περιέγραψε ως εξής το περιστατικό : Τοποθετούσαμε τα έργα μου που θα εκθέτονταν στην πλατεία Μπεσίκτας. Τοποθετήσαμε σταντ με τα σύμβολα των τριών μεγάλων θρησκειών και ένα με την ζωγραφιά του Ατατούρκ. Μετά είδαμε πως μαζεύτηκε κόσμος γύρω από το σταντ. Έσυραν για τρία μέτρα το σταντ και μετά το ανέτρεψαν. Και το άφησαν με το ¨πρόσωπο¨ προς το έδαφος. Ο βοηθός μου πήγε και σήκωσε το σταντ. Εγώ παρατηρώ από λίγο μακρύτερα τα τεκταινόμενα. Καθώς δεν ξέρω τουρκικά δεν καταλάβαινα τι έλεγαν, αλλά από τις φωνές τους αντιλήφθηκα ότι ήταν πολύ οργισμένοι. Επιτέθηκαν στον βοηθό μου και τον έσπρωξαν. Εμένα δεν με στοχοποίησαν διότι δεν ήξεραν ότι εγώ είμαι η καλλιτέχνης που σχεδίασα το έργο¨.

¨Η ομάδα μπορεί να γίνει επικίνδυνη¨

Η Μπος αναφέρει πως τηλεφώνησε στους οργανωτές και ότι ο διευθυντής του ιδρύματος Αϊντίν Σιλιέρ της είπε στο τηλέφωνο πως ¨Αυτή η ομάδα μπορεί να γίνει επικίνδυνη, μπορεί να εκτραπούνε οι καταστάσεις, πάρτε το σταντ¨ και περιγράφει ως εξής τη συνέχεια : ¨Φοβηθήκαμε πολύ και πήραμε το σταντ. Όμως δεν ικανοποιήθηκαν. Ήθελαν να κομματιάσουν το σταντ, επειδή όμως ήταν μεταλλικό δεν πέτυχαν. Όταν πρόσεξαν πως η ζωγραφιά ήταν κολλημένη πάνω σε μεταλλικό σκελετό, την ξήλωσαν. Την δίπλωσαν με προσοχή στα τέσσερα, την έβαλαν στη τσέπη και έφυγαν. Ήταν πολύ παράξενο που έκαναν έτσι. Πίστεψα πως αφού την ξήλωσαν θα την εκτόξευαν πετώντας την. Αφού συζήτησαν μεταξύ τους για το τι θα έκαναν την πήραν μαζί τους και έφυγαν¨.  

 Η Μπος είπε πως ¨Φοβήθηκα ιδιαίτερα πως θα συνέβαινε κάτι στον βοηθό μου¨ και πως ¨ήταν ένα επικίνδυνο πλήθος. Αν δεν ήμασταν εκεί δεν ξέρω τι άλλο θα συνέβαινε στα έργα της έκθεσης¨.

¨Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης¨ 

Η Μπος έμαθε από τον βοηθό της πως φώναζαν ¨Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εικόνα του Ατατούρκ σε αυτό το περιβάλλον. Δεν μπορείτε να την βάζετε εδώ¨, και σχετικά με τους στόχους αυτού του σχεδίου δήλωσε : ¨ Στόχος μου ήταν να θέσω τις έννοιες υπό συζήτηση. Στην έκθεση υπάρχουν 25 παρόμοια έργα, 25 διαφορετικά θέματα προς συζήτηση, διαφορετικές σκέψεις. Την έκθεση την παρουσιάσαμε επίσης στην Σουηδία, τη Δανία και την Ουγγαρία. Πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό που να περιλαμβάνει φυσική βία. Πρόκειται απλά για ελευθερία έκφρασης, δεν υπήρχε πρόθεση πρόκλησης¨.

Η καλλιτέχνης λέει ότι μόλις ένας ξένος έρθει στην Τουρκία αντιλαμβάνεται πως το θέμα του Ατατούρκ είναι πολύ ευαίσθητο και πως  ¨η ομιλία για αυτό το θέμα είναι σαν να μιλάς για θρησκευτικό θέμα. Η χτεσινή επίθεση επιβεβαίωσε αυτήν μου την πεποίθηση¨.

Η Μπος ανέφερε πως θέλησε να συνομιλήσει με την ομάδα αυτή, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο και συνέχισε λέγοντας : Θελήσαμε να μιλήσουμε, δεν ήθελαν να ακούσουν. Ήταν πολύ περίεργο που οργίστηκαν τόσο. Αυτή η ευαισθησία δεν διαφέρει από την ευαισθησία των φανατικών της θρησκείας.