ΤΖΑΜΙ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΑΛΕΒΙΤΩΝ…

Εφ. Ταράφ 17-10-2010

Θεέ μου χάρισε μου μια πιστή κοινότητα

Allahım bana bir cemaat nasib eyle

 

 

Το κράτος, στο κατοικούμενο πλήρως από Αλεβίτες χωριό Ντενίζγκιορουντού της περιοχής Τσανάκκαλε κατασκεύασε τζαμί. Το υπουργείο Θρησκειών έστελνε τον ιμάμη Μπακί Πεσέν σε γειτονικά χωριά, καθώς προσευχόταν μόνος του.

 


Την ώρα που διαρκεί η διαμάχη για την υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα παιδιά των Αλεβιτών, ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό διαδραματίζεται στο Τσανάκκαλε. Στο τζαμί του χωριού  Ντενίζγκιορουντού που κατοικείται εξ ολοκλήρου από Αλεβίτες, και το υπουργείο θρησκειών κατασκεύασε τζαμί και την κορδέλα μάλιστα την έκοψε ο ίδιος ο Αλή Μπαρντάκογλου, δεν πάει κανείς. Και καθώς ο ιμάμης του χωριού Μπακί Πεσέν υποχρεώθηκε επί 4 χρόνια να προσεύχεται μόνος του, η μουφτία όρισε τρείς μέρες της εβδομάδας να πηγαίνει και σε γειτονικά χωριά.

Στο χωριό Ντενίζγκιορουντού κατοικούνε 300  άτομα.  Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του είναι Τουρκμένοι Αλεβίτες. Ε λοιπόν το υπουργείο θρησκειών στο χωριό αυτό που κατοικείται από Αλεβίτες και ισχυρίζονται πως ¨δεν είμαστε ενάντιοι στο τζαμί, αλλά ο χώρος προσευχής μας είναι τα τζεμεβί¨, κατασκεύασε τζαμί. Η κατασκευή του άρχισε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2007. Για την κατασκευή του ξοδεύτηκαν 70.000 τ.λ. Μάλιστα ήταν τόσο σημαντική η κατασκευή του τζαμιού στο χωριό των Αλεβιτών, που τα εγκαίνια τα έκανε αυτοπροσώπως ο υπουργός θρησκειών Αλή Μπαρντάκογλου. 

Ιμάμης χωρίς πιστούς

Μετά τα εγκαίνια, διορίστηκε ως ιμάμης ο Μπακί Πεσέν.Ο Πεσέν πήγαινε στ τζαμί κάθε μέρα, αλλά πρόσεξε ότι κάτι έλειπε. Πίσω του δεν υπήρχαν πιστοί. Από τους Αλεβίτες χωρικούς κανένας δεν πήγαινε στο τζαμί για προσευχή. Αυτή η κατάσταση κράτησε 4 χρόνια. Ο ιμάμης έκαμνε το ναμάζι του μόνος. Ακόμα και η ευρισκόμενη στο τζαμί μουσαλλά-πέτρα (χρησιμοποιήται στις κηδείες) δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μια φορά. Μιλώντας ο ιμάμης Πεσέν με τους χωρικούς παίρνει πάντα την ίδια απάντηση : ¨Σας αγαπάμε, αλλά μακάρι να μας ρωτούσατε όταν κάνατε το τζαμί. Εμείς δεν θέλουμε τζαμί αλλά τζέμεβί¨. 

Σχόλιο : Τζέμεβί είναι ο ιερός χώρος των Αλεβιτών. Αυτό άραγε δεν είναι η πολιτική αφομοίωσης  την οποία καταγγέλει ο Ερντογάν ;