ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Iστοσελίδα του περιοδικού Ροντόπ Ρουζγκιαρί  31.08.2010

Ευχαριστήρια στον δήμο του Μπαϊράμπασά

Το ΄΄Καραβάνι της Αφθονίας΄΄ που βγήκε στους δρόμους με το σύνθημα ΄΄Η Αδελφοσύνη σύνορα δεν γνωρίζει΄΄ σήμερα, «άνοιξε» τραπέζι στο χωριό Μίσχο του νομού της Ροδόπης. Στην Τράπεζα της Αφθονίας, για την οποία έδειξαν έντονο ενδιαφέρον οι Τούρκοι που ζουν στην περιοχή, συμμετείχαν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μοustafa Sarnic, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιανακίδης, οι αντινομάρχες Κατσιμίγας και Σιμπέλ Μουσταφάογλου, οι αντιδήμαρχοι του δήμου της Κομοτηνής Αλή Αλή και Ναλμπάντης, ο δήμαρχος Σώστη Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας, ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ, οι πρόεδροι των συλλόγων της τουρκικής μειονότητας και μεγάλος αριθμός λαού.

Στις ομιλίες πρωτοκόλλου που έγιναν μετά το “ιφτάρ” (δείπνο κατάλυσης της νηστείας του ραμαζανιού) έγινε αναφορά στην φιλία και εκφράστηκαν ευχαριστήρια προς τον δήμο του Μπαϊράμπασα. Στην συνέχεια, μετά τις επιδείξεις των στροβιλιζόμενων δερβίσηδων, οι καλλιτέχνες Ερόλ Κιοσέρ και Ολτζάϊ Κιοκέρ της τουρκικής ραδιοφωνίας τηλεόρασης TRT έπαιξαν κομμάτια τουρκικής λαϊκής μουσικής. Την επίδειξη των στροβιλιζόμενων δερβίσηδων συνόδεψε και η ομάδα θρησκευτικής μουσικής της εκλεγμένης Μουφτείας Κομοτηνής. Επί πλέον, κοντά στην στάση του λεωφορείου που υπάρχει δίπλα στο τζαμί του χωριού στήθηκε έκθεση υδατογραφίας από Τούρκους καλλιτέχνες του είδους.

Την νύχτα κατά την οποία η διοργάνωση υπήρξε εξαίρετη, για μια στιγμή το ενδιαφέρον του πρωτοκόλλου τράβηξε το γεγονός ότι ο συντονιστής Μουσταφά Χατιπλέρ καλώντας τον εκλεγμένο μουφτή της Κομοτηνής στην εξέδρα, τον ανέφερε μόνο ως ΄΄θρησκευτικό λειτουργό΄΄ και όχι ως ΄΄εκλεγμένο μουφτή της Κομοτηνής΄΄.

Στην ομιλία την οποία έκανε ο συντονιστής Βουλγαρίας-Ελλάδος του προγράμματος ΄΄Καραβανιού της Αφθονίας΄΄ ο Δρ, Μουσταφά Χατιπλέρ ευχαρίστησε εξ ονόματος του δήμου του Μπαϊράμπασά όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως της κυρίες. Ο Χατιπλέρ, είπε συγκεκριμένα: «Στο Πρόγραμμα του Ραμαζανιού εμείς ως δήμος του Μπαϊράμπασά, λέγοντας ΄΄η φιλία δεν γνωρίζει σύνορα΄΄ με την προϋπόθεση να παραμένουν άσβεστα, μεταφέρουμε την αγάπη, την ειρήνη, την φιλία, την συναναστροφή, από την πλέον απόμακρη έως και την πλέον πολυπληθή γωνιά των Βαλκανίων.

Ο δήμαρχος του Σώστη ο Ισμέτ Καντή είπε: «Το Πρόγραμμα ΄΄Καραβάνι της Αφθονίας΄΄ του δήμου Μπαϊράμπασά αποτελεί πρότυπο επιτυχημένων προγραμμάτων.

Συγχαίρω καταρχάς τον δήμαρχο του Μπαϊράμπασά κύριο Χουσεϊν Μπουργκιέ και τον κύριο Μουσταφά Χατιπλέρ από τους αρχιτέκτονες του προγράμματος αυτού αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν στο πρόγραμμα με το οποίο πράγματι τα πέντε τελευταία χρόνια διέδωσαν στα Βαλκάνια την φιλία, την ειρήνη, την αδελφοσύνη και την αγάπη.