ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μπιρλίκ 2-8-2010

Η Κοινότητα νέων Επιστημόνων (GAT) συνεχίζοντας τις δραστηριότητες της υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας (BTAYT) , έκανε μια πρωτιά διοργανώνοντας στην πλατεία της πόλης το πρώτο φεστιβάλ Νεολαίας της GAT. Για το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του καλλιτέχνη Εμρέ Αιντίν από την Τουρκία, ότι και να γράψω λίγο θα είναι διότι για πρώτη φορά η πλατεία της Κομοτηνής σείστηκε από τις φωνές και και τον ενθουσιασμό της νεολαίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Εδώ ως εφημερίδα Μπιρλίκ αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, οι νέοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησαν αυτό που για χρόνια δεν έβρισκαν το θάρρος να κάνουν οι πολιτικοί της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Οι νέοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σαν να έσπασαν τις αλυσίδες του φόβου, έστειλαν σε όλες τις πλευρές το μήνυμα πως ¨και εμείς είμαστε νέοι, και εμείς είμαστε μέρος αυτής της χώρας¨. Ανάμεσα στους 3000 και παραπάνω θεατές, συγκαταλέγονταν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο υποπρόξενος Οζκάν Ντουμάν και η σύζυγος του, ακόλουθοι του προξενείου, ο πρόεδρος του BTAYT Μουσταφά Κατραντζή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων δασκάλων Δυτικής θράκης Σαμί Τοραμάν, οι αντινομάρχες Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Μεχμέτ Δεβετζίογλου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη,ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ναλμπάντης και Γιάννης Μουρτίδης, η ειδική σύμβουλος του δήμου Ελμάς Χουσέμογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδορς της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, και φυσικά οι διοικούντες της κοινότητας νέων της GAT.

Ο αντιπρόεδρος της GAT Ιρφάν Τσακίρ στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση τέτοιου μεγάλου φεστιβάλ. Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους νέους για την διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ με ευρεία συμμετοχή, και ευχήθηκε επιτυχίες.

Σε όλους μόχθησαν για το φεστιβάλ καθώς και στους σπόνσορες δόθηκε από μια πλακέτα. Πλακέτες επίσης δόθηκαν στους αθλητές της μειονότητας που ασχολούνται με το κικμπόξ και έφεραν πρωτιές.

Στο φεστιβάλ χόρεψαν τα συγκροτήματα της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) και της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΙΤΒ). Μια άλλη ομορφιά ήταν η συμμετοχή από τα ορεινά της Ξάνθης της νεολαίας του Κένταυρου, που με το σκετς που έπαιξαν, πραγματικά συνέβαλαν στην ομορφιά του φεστιβάλ.

Η καλλιτέχνης Ζεινέπ Τεφίκογλου που δραστηριοποιήται υπό την αιγίδα της GTGB, για να στηρίξει τους νεόυς παρέθεσε στον χώρο του φεστιβάλ έκθεση με τα έργα της.

Ο κόσμος που γέμισε την πλατεία της Κομοτηνής γλέντησε για τα καλά με τα ωραία τραγούδια του Εμρέ Αιντίν. Οι νέοι σαν να ήθελαν να αποθανατίσουν την ιστορική στιγμή, τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες με τα κινητά τους. Στο φεστιβάλ μετείχαν Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι φοιτητές που φοιτούνε σε πανεπιστήμια της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτό το αντάμωμα των νέων ήταν μια ελπιδοφόρα εικόνα για το μέλλον

Σχόλιο : Δηλαδή υπό το πέπλο ενός νόμιμου συλλόγου (Σύλλογος Επιστημόνων), νομιμοποιούνται έμμεσα -παρουσία χριστιανών αιρετών-  οι υπόλοιποι δύο παράνομοι (Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής  και  Τουρκική Ένωσης Ξάνθης). Αλλά όταν έρχονται εκλογές είμαστε πιο… ευρύχωροι σε τέτοια θέματα.