ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Εφ. Ραντικάλ 15-7-2010

Kaçak binayı kurtarmak için her yolu denedi ama...

Οι προσπάθειες του ιδιοκτήτη του τριώροφου κτιρίου για το οποίο είχε βγει εντολή κατεδάφισης, στην γειτονιά Σουμέρ και επί του δρόμου προς Σμύρνη, δεν μπόρεσαν να το σώσουν. Ο ιδιοκτήτης στο κτίριο που είχε άδεια για σαλόνι ναργιλέ, αργότερα έκανε τον δεύτερο όροφο τζαμί, πρόσθεσε μιναρέ και θόλο, έβαλε και κατασκεύασαν εξωτερικά την μορφή του Ατατούρκ στο Κοτζάτεπε, αλλά την κατεδάφιση δε μπόρεσε να την εμποδίσει.

NΤΕΝΙΖΛΙ. Στην γειτονιά Σουμέρ και επί του δρόμου προς Σμύρνη κατασκευάστηκε το 1993 τριώροφο κτίριο με μία είσοδο. Ο ιδιοκτήτης Ομέρ Παλάι το 1994 χρησιμοποίησε το ισόγειο και τον πρώτο όροφο για μαγαζιά ενώ τον τρίτο όροφο για τον οποίο είχε πάρει άδεια για σαλόνι ναργιλέ το μετέτρεψε σε τζαμί. Αργότερα προσθέτοντας στη στέγη μιναρέ και τρούλο άρχισε να το χρησιμοποιεί ως τζαμί. Το 2004 πήρε το όνομα Ιμπαντουλάχ τζαμί. Μετά κινητοποιήθηκε η δημαρχία και ενημέρωσε πως δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως τζαμί καθώς δεν υπήρχε άδεια. Μετά την προειδοποίηση της δημαρχίας ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Ομέρ Παλάι κατασκεύασε με μωσαϊκό στον εξωτερικό τοίχο την μορφή του Ατατούρκ όταν ήταν στο Κοτζάτεπε. Στο μεταξύ το δημοτικό συμβούλιο του Ντένιζλι αποφάσισε να δημεύσει το κτίριο και να το κάνει χώρο πρασίνου. Ο ιδιοκτήτης για να αποτρέψει την απόφαση προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο του Ντένιζλι. Τρία χρόνια αργότερα το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της δήμευσης. Ο δήμος μετά την απόφαση του δικαστηρίου έβαλε το τίμημα των 165.000 λιρών στον λογαριασμό του Ομέρ Παλάι και έβγαλε εντολή κατεδάφισης. Στο εκκενωμένο κτίριο βγήκαν οι πόρτες και τα παράθυρα, ενώ το μωσαϊκό του Ατατούρκ είχε σκεπαστεί με πανί. Η κατεδάφιση έγινε αφού είχε σκοτεινιάσει και μετά. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αντιδρώντας στην κατεδάφιση δήλωσε : ¨Εδώ πέρα γινόταν προσευχές. Και άδεια υπήρχε. Όχι όμως για τζαμί αλλά για σαλόνι ναργιλέ. Η κατεδάφιση έγινε πριν να μπορέσω να πάω στο εφετείο.

Σχόλιο : Εδώ στη Θράκη… όχι μιναρέ, μια βρύση γκρέμισαν στο δάσος και ο περιφερειάρχης που εφάρμοσε απλά τον νόμο ανακυρήχτηκε από τους προξενοπράκτορες…. εθνικιστής !