ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Εφ. Τζουμχουριέτ 23-4-2010

 

Συνέντευξη του Μάντατζη στο ραδιόφωνο TeleRadio

………………………….

…………………………. 

Αναφερόμενος σε αυτά που έγιναν ανάμεσα στο ίδιο και την Ομοσπονδία, λέει πως δεν είναι καθόλου ωραία, και πως η πραγματική επικαιρότητα της μειονότητας είναι πολύ διαφορετική. Εξέφρασε τη άποψη πως όπως σε όλη την χώρα, έτσι και στην Τουρκική Κοινότητα της Δ. Θράκης, υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ανεργίας, και πως ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αφού δήλωσε πως ¨Η μειονότητα θέλει να βλέπει τους επικεφαλής της , σε ενότητα και ομοψυχία¨ συνέχισε ως εξής :  ¨ Όπως είπατε και εσείς, όλοι μας έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Εμείς είμαστε σαν τα πέντε δάχτυλα ενός χεριού. Ναι, κάποια από αυτά είναι αδύνατα, κάποια χοντρά και κάποια κοντά.Όλα όμως έχουν μια διαφορετική λειτουργία και όταν ενωθούνε σχηματίζουν μια γροθιά.. Και όταν χτυπάμε αυτή τη γροθιά στο τραπέζι παράγει θόρυβο… Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο περνάνε πολλές μεταρρυθμίσεις. Εμείς σε αυτό το διάστημα πρέπει να σκεφθούμε ¨Πως μπορούμε να επωφεληθούμε ; ¨. Μπροστά μας υπάρχει το εκπαιδευτικό θέμα της μειονότητας και σε αυτό, σαν μειονότητα πρέπει να αποτελούμε μια γροθιά… Όμως εμείς τα αφήσαμε αυτά και σαν να μην είχαμε άλλη δουλειά, επί δέκα μέρες συζητάμε στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες αυτά που έγιναν ανάμεσα στους βουλευτές και στην Ομοσπονδία.

 Την τελευταία περίοδο δεν υπάρχει αρκετός σεβασμός στους δύο βουλευτές

 Όπως είπα το θέμα στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρει καθόλου τον κόσμο. Όμως εμείς σαν βουλευτές ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση. Διότι την τελευταία περίοδο ζήσαμε πολλά παρόμοια με αυτό περιστατικά, και αυτό με την καταγγελία της Ομοσπονδίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν. Όμως σαν άνθρωποι, αλλά και ως άτομα που φέρουν την ιδιότητα του βουλευτή αναμένουμε να μας σέβονται. Τον τελευταίο καιρό όμως δεν επιδεικνύεται ιδιαίτερος σεβασμός στους δύο βουλευτές… Όπως στο παράδειγμα ¨Τα εν οίκω μη εν δήμω…¨ , θα μπορούσαμε τα μεταξύ μας προβλήματα να τα λύσουμε χωρίς να τα βγάλουμε στην κοινή γνώμη. Δυστυχώς όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διάλεξε τον δρόμο να μεταφέρει το θέμα στον τύπο. ¨

 Η Συμβουλευτική Επιτροπή (DK) συμμερίζεται ή όχι την άποψη της Ομοσπονδίας ;

 Τονίζοντας πως και οι δύο βουλευτές είναι μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης, και πως εκ τούτου η καταγγελία που δημοσίευσε η Ομοσπονδία αφορά και την Συμβουλευτική Επιτροπή είπε : Η Συμβουλευτική Επιτροπή (DK) συμμερίζεται ή όχι αυτήν την άποψη της Ομοσπονδίας ; Εμείς είμαστε ή όχι μέλη της DK ; Εάν είμαστε, η DK προστατεύει τα μέλη της ή όχι ; Πρέπει να το ξέρουμε αυτό…¨.………………………………..

¨ Ο πρώτος φορέας που αποφασίζει για τα θέματα της μειονότητας είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή. Ούτε η Ομοσπονδία, ούτε το ευρισκόμενο στην Κωνσταντινούπολη αρχηγείο, μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με την D.K. Εδώ είναι η φωτιά.. Για αυτό το να πιστεύουμε πως η DK είναι ίδια με τους άλλους φορείς, κατά την γνώμη μου υποτιμά την D.K. Θέματα τα οποία αφορούνε όλη την μειονότητα, δεν τελειώνουν με την απόφαση πέντε ατόμων. Για να λέμε πως φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει αυτές οι αποφάσεις να ακούγονται στον λαό και να στηρίζονται….¨

 Τα πιο σημαντικά προβλήματα της ,μειονότητας είναι το εκπαιδευτικό και το οικονομικό.

Ο Μάντατζη πως για το σήμερα τα πιο σημαντικά προβλήματα της ,μειονότητας είναι το εκπαιδευτικό και το οικονομικό, είπε πως ¨ Όταν διευθετηθούνε αυτά τα δύο προβλήματα, όλα θα δρομολογηθούνε και τα άλλα προβλήματα θα βρούνε δρόμους επίλυσης¨ και συνέχισε ως εξής : Μια νέα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία και η μειονότητα εκπροσωπείται με δύο ισχυρούς βουλευτές. Μαζί με τον Χατζηοσμάν μέχρι σήμερα, θέσαμε πολλές φορές το εκπαιδευτικό πρόβλημα της Μειονότητας. Από τα νηπιαγωγεία μέχρι τους μεντρεσέδες, όλα τα εκπαιδευτικά θέματα της Μειονότητας τα παραδώσαμε γραπτά στους αρμόδιους. Μετά ήρθε στην Κομοτηνή η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Θάλια Δραγώνα. Στην Κομοτηνή συναντήθηκε μαζί μας, με τον Σύλλογο επιστημόνων, καθώς και με τα προεδρία των συλλόγων αποφοίτων της ΕΠΑΘ Κομοτηνής και Ξάνθης. Καταρχήν θέλω να πω αυτό που και η υπουργός, αλλά και οι άλλοι αρμόδιοι μας είπαν :

Εμείς χωρίς την συναίνεση της μειονότητας σε κανένα θέμα δεν θα εφαρμόσουμε τίποτε. Σίγουρα θα ληφθεί η άποψη της μειονότητας. Εσείς συζητήστε μεταξύ σας, αποφασίστε, και μετά ελάτε πάλι να μιλήσουμε μαζί…Διότι είδαμε στο παρελθόν πως εφαρμογές που τέθηκαν χωρίς την συναίνεση της μειονότητας, δεν ενστερνίστηκαν από την μειονότητα. Όπως έγινε με τον νόμο για τους ιμάμηδες…¨

Φυσικά είναι ικανοποιητικό να εμφανίζεται σε έναν τέτοιο διάλογο μια τέτοια ανοικτή γνώμη.

Η Μειονότητα έχει ανάγκη αγκαλιάς

Ο Μάντατζη ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την μειονότητα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και πρόσθεσε πως αυτό το πρόβλημα το έθεσε στους αρμόδιους, λέγοντας πως η Μειονότητα έχει ανάγκη από αγκαλιά και πως το κράτος δείχνοντας το μεγαλείο του θα έπρεπε να αγκαλιάσει την μειονότητα. Και για το πώς θα έπρεπε να γίνει αυτή η αγκαλιά είπε τα εξής :

¨ Πως θα την αγκαλιάσει ; Όχι φυσικά παρουσιάζοντας κάτι που αγαπά πολύ η Μειονότητα…Αρχίζοντας από τα απλά, φανερώνοντας πως δεν έχει πρόθεση να κάνει κακό στην Μειονότητα. Αποδεχόμενο αυτήν όπως είναι. Η Μειονότητα θέλει την ενσωμάτωση, αλλά είναι ενάντια στην αφομοίωση…Εμείς φυσικά και είμαστε μέρος της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα αλλάξουμε ποτέ όμως την θρησκεία μας, την γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Σίγουρα δεν θέλουμε αυτά να στοχοποιούνται. Από την στιγμή που αυτά στοχοποιούνται εμείς είμαστε αντίθετοι..¨

Σίγουρα ζητάμε να κλείσει η Ε.Π.Α.Θ.

Ο Μάντατζη διευκρινίζοντας το αίτημα της μειονότητας για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και σχετικά με το πρόβλημα των δασκάλων στα δημοτικά, τονίζει πως είναι ανάγκη να κλείσει οπωσδήποτε η Ε.Π.Α.Θ. και να ιδρυθεί στην θέση της μια σχολή που θα βγάζει δασκάλους για τα μειονοτικά σχολεία. Αυτή η σχολή, ο Μάντατζη λέει πως δεν θα πρέπει να παίρνει τους πάντες όπως θέλει το υπουργείο, αλλά μόνο τα παιδιά της Μειονότητας και προσθέτει : Εμείς σαν Μειονότητα δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν Έλληνα χριστιανό να διορίζεται στα σχολεία μας σαν δάσκαλος τουρκικών. Δεν γίνεται τέτοιο πράμα…Όπως ιδρύθηκε την εποχή της χούντας η Ε.Π.Α.Θ. , έτσι και η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να ιδρύσει μια σχολή εκπαιδευτικών στην οποία θα μπαίνουν μόνο τα παιδιά της Μειονότητας και η οποία θα βγάζει δασκάλους για τα μειονοτικά σχολεία. Αυτό είναι ανάγκη, οπωσδήποτε να γίνει με την συνεργασία των πανεπιστημίων Ελλάδας και Τουρκίας ¨.

 Μητρική γλώσσα της μειονότητας είναι τα τουρκικά

Ο Τσετίν Μάντατζη σχετικά με τα νηπιαγωγεία, αναφέρει πως η μητρική γλώσσα της Μειονότητας είναι τα τουρκικά και λέει : Εμείς λέμε στους αρμόδιους πως δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Μπορεί να υπάρχουν διάλεκτοι που μιλιούνται σε διάφορες περιοχές μας, αυτό όμως σίγουρα δεν αλλάζει την μητρική γλώσσα της Μειονότητας. Αυτό το τονίσαμε επανειλημένα στους αρμόδιους. Τους είπαμε πως αν βάλετε στόχο αυτό, τότε εμάς σαν βουλευτές μαζί με τους φορείς μας και τους ανθρώπους μας θα μας βρείτε απέναντι σας…

 Σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να στηρίζονται οι βουλευτές. Διότι αν έρθει στην βουλή μια λάθος εφαρμογή, οι βουλευτές είναι που θα εναντιωθούνε. Για αυτό δεν είναι καιρός για καβγάδες μεταξύ μας.

 Και ο Πομάκικος Σύλλογος δεν ησυχάζει

Αν παρατηρήσουμε τους ψήφους που πήραμε, εμείς σαν βουλευτές εκπροσωπούμε την πλειοψηφία της Μειονότητας. Εμείς είμαστε που μεταφέρουμε στην βουλή τις απόψεις της Μειονότητας. Φυσικά και ο Πομάκικος Σύλλογος δεν ησυχάζει. Κάνουν και αυτοί κάποιες προσπάθειες. Εμείς αυτό που λέμε στους αρμοδίους ανοικτά και ξάστερα είναι το εξής : Τα νηπιαγωγεία που θα ιδρυθούνε στοχεύουν στο να ετοιμάσουν τα παιδιά μας για τα μειονοτικά δημοτικά. Αφού στα δημοτικά μας η γλώσσα εκπαίδευσης είναι τα ελληνικά και τα τουρκικά, τότε έτσι πρέπει να είναι και στα νηπιαγωγεία. Τώρα αν ενώ είναι έτσι η κατάσταση, βγαίνουν πέντε άτομα και λένε πως εμείς θέλουμε εκπαίδευση σε αυτήν ή στην άλλη γλώσσα, αυτό εμάς δεν μας δεσμεύει. Για αυτό αν οι αρμόδιοι κινηθούνε με βάση τα λόγια 3-5 ατόμων, τότε αυτό είναι πολιτική απόφαση, και αυτοί που θα την πάρουν θα υποστούνε και πολιτικά αποτελέσματα.. ¨.

 Το Ανώτατο Συμβούλιο πρέπει αμέσως να συγκληθεί για την εκπαίδευση

 Ο Μάντατζη ανέφερε πως σαν άτομα που φέρουν την ιδιότητα του βουλευτή, είναι εις γνώση των υποχρεώσεων τους και πως οι άνθρωποι της Μειονότητας θα πρέπει να είναι ήσυχοι, αλλά πως θα έπρεπε να συγκληθεί αμέσως το Ανώτατο Συμβούλιο Μειονότητας και με μια κοινή απόφαση να ενδυναμώσει ιδιαίτερα τα χέρια τους έναντι της κυβέρνησης.

 Συνδεόμενος τηλεφωνικά με την εκπομπή ο βουλευτής Κομοτηνής Αχμέτ Χατζηοσμάν δήλωσε πως θα ήταν πολύ εύστοχο αν το Ανώτατο Συμβούλιο Μειονότητας σε μια έκτακτη σύγκλιση του, ανακοίνωνε μια κοινή απόφαση για το εκπαιδευτικό. Λέγοντας πως το εκπαιδευτικό αφορά όλη την μειονότητα είπε : Να ληφθεί απόφαση μέσα σε ενότητα και ομοψυχία. Μια συγκέντρωση στην οποία η κάθε πλευρά θα εξηγήσει την θέση της, θα μας ενδυναμώσει. Μια κοινή απόφαση προς αυτήν τη κατεύθυνση θα είναι πολύ επωφελής για εμάς ¨.

 Ο Χατζηοσμάν λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε γλώσσα εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία πέρα από τα τουρκικά και ελληνικά, και λέγοντας πως αυτό αποτελεί την κόκκινη γραμμή συνέχισε ως εξής : Τώρα αν βγαίνουν κάποιοι και για να τεμαχίσουν την κοινότητα μας θέτουν διάφορα αιτήματα, αυτό δεν μας δεσμεύει. Αυτοί δεν εκπροσωπούνε ποτέ την Μειονότητα. Αυτοί που την εκπροσωπούνε είναι οι δύο βουλευτές. Τα άτομα που ρωτάνε και παίρνουν απόψεις οι υπουργοί, είναι οι βουλευτές… Εμείς και στις επίσημες και στις ανεπίσημες συναντήσεις μας με τους αρμοδίους σχετικά με τις απόψεις που μας μεταφέρθηκαν, τους είπαμε πως αυτά δεν μπορούνε να γίνουν και πως και εμείς και η Μειονότητα δεν θα μπορέσουμε να τα αποδεχτούμε… Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε στα νηπιαγωγεία γλώσσα εκπαίδευσης πέρα από τα τουρκικά και τα ελληνικά. Αυτό το θέμα θα αποτελεί ιστορική μας ευθύνη. Είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά το μέλλον της κοινότητας μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει ανησυχία και στην κοινότητα μας και στην χώρα μας…¨.

 Σχόλιο : ¨Γροθιά στο τραπέζι¨….

¨ Εμείς σαν Μειονότητα δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν Έλληνα χριστιανό να διορίζεται στα σχολεία μας σαν δάσκαλος τουρκικών. Δεν γίνεται τέτοιο πράμα…¨. 

Το αντίστροφο ισχύει κύριε Μάντατζη ;