ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΙΑΣ

Εφημερίδα Ταραφ 10.05.2010

Συνέντευξη της δημοσιογράφου Νεσέ Ντουζέλ με τον Κούρδο διανοούμενο και πολιτικό Σελαχατίν Καγιά.

 Το ΑΚΠ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Κούρδους. Διότι η Τουρκοισλαμική σύνθεση αποτελεί όπως και οι κεμαλιστές Τουρκικό εθνικισμό.Μάλιστα αυτός ο εθνικισμός έχοντας πίσω του τη θρησκεία είναι πιο επικίνδυνος.

……………

Επίσης το ΠΚΚ αντιλήφθηκε πως δεν θα μπορούσε να κερδίσει κάτι από το κόμμα ΑΚ. Μάλιστα κάποιοι διανοούμενοι και πολιτικοί που σκέφτονται σαν και εμένα ξέραμε από την αρχή πως δεν υπήρχε καν Κουρδικό θέμα για το κόμμα ΑΚ. Για να γίνει αντιληπτό αυτό αρκεί μια φράση του Ερντογάν. Ο Ερντογάν με επιμονή, με γινάτι, μιλάει για ¨ένα έθνος¨. Ένα κράτος, μια χώρα και μια σημαία εντάξει, αλλά όταν κάνεις λόγο για ένα έθνος τότε αυτό σημαίνει πως αρνείσαι τους Κούρδους, κοροιδεύεις, παγώνεις το κουρδικό θέμα. Με τη λογική του ενός έθνους, πλουραλισμός δεν γίνεται, εθνικά θέματα δεν λύνονται

……………………

Οι Κούρδοι 80 χρόνια αγωνίστηκαν ενάντια στο Κεμαλικό καθεστώς.Σήμερα πλέον το κεμαλικό καθεστώς έχει φτάσει στο τέλος του, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την Τουρκοισλαμική σύνθεση. Αυτή εμφανίζεται ως μια δύναμη νέα και δυναμική.Ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της ιδεολογίας είναι και η κοινότητα του Φετουλάχ.

………………

Ας εξετάσουμε τον Ταγίπ Ερντογάν.Μπορεί να άλλαξε γνώμη για την σαρία, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη για την Τουρκοισλαμική σύνθεση. Διότι με αυτήν τη κουλτούρα ανατράφηκε. Ας λέει όσο θέλει πως άλλαξε, ο Ερντογάν δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη για τον Νετζίπ Φαζίλ και τον Μεχμέτ Ακίφ.

Οι πολιτικοί της Τουρκίας έκαναν μεγάλα λάθη. Στο παρελθόν πήγαιναν στις κηδείες στρατιωτών και ο κόσμος έλεγε ¨Η πατρίδα να είναι καλά¨. Τέσσερα πέντε χρόνια τώρα κανένα μέλος κυβέρνησης δεν βρίσκει το θάρρος να πάει στις κηδείες. Σύντομα και οι αξιωματικοί που τώρα τους χειροκροτάνε, δε θα βρίσκουν το θάρρος να πάνε στις κηδείες. Διότι οι πολιτικοί μέσα από το αίμα και τους ήρωες στρατιώτες, μπόλιασαν τον λαό με τέτοιο μίσος ενάντια στους Κούρδους που αν επιτρέπεται η φράση, το τέρας που έθρεψαν στράφηκε εναντίον τους.Ο κόσμος έδιωξε από τις κηδείες πρώτα τους πολιτικούς. Μην εκπλαγείτε καθόλου αν σύντομα δείτε να μην θέλουν να βλέπουνε στις κηδείες και τους στρατιωτικούς. Το ΠΚΚ το βλέπει αυτό και σκέφτεται πως ¨αν στείλω πολλά πτώματα στα σπίτια, θα διαμορφωθεί μια απαράδεκτη για τον λαό κατάσταση και έτσι αυξάνεται η διαπραγματευτική μου δύναμη¨.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone