ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΔΕΡΕΙΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ;

9-11-2007   εφ. Γκιουντέμ    αρ. φύλλου 536

 Αρθρογράφος Τζεμίλ Καμπζά

 Στο Μ.Δέρειο που είναι στον Έβρο και υπάγεται στον δήμο Ορφέα τον τελευταίο καιρό γίνονται περίεργα πράγματα. Ξέσπασε αναταραχή όταν η Ελληνίδα δασκάλα που υπηρετεί στο μειονοτικό δημοτικό άρχισε να ανακατεύεται στις δουλειές του χωριού. Η Χαρά Νικοπούλου που έγινε γνωστό πως είναι η κόρη ενός από τον Άρειο Πάγο, κηρύχτηκε από τους κηδεμόνες των μαθητών ανεπιθύμητο πρόσωπο, με το αιτιολογικό ότι με την απειλητική της συμπεριφορά χαλάει την γαλήνη του χωριού. Οι κηδεμόνες των μαθητών μαζεύοντας υπογραφές ζήτησαν την απομάκρυνση της δασκάλας από το χωριό. Έναντι αυτού του δημοκρατικού και δίκαιου αιτήματος των κηδεμόνων η δασκάλα Χαρά τρελάθηκε και αυξάνοντας τις απειλές είπε ¨Θέλετε δεν θέλετε, εγώ δεν θα φύγω από αυτό το σχολείο¨, και καλώντας τα τοπικά κανάλια στο ¨εθνικό καθήκον¨ αποτέλεσε αιτία να δημοσιευτούνε τα γνωστά. Η σχέση της με τα παιδιά έχει ψυχρανθεί, οι γονείς των μαθητών έχουν πληγωθεί, εν ολίγοις η υποδιευθύντρια του μειονοτικού σχολείου Χαρά Νικοπούλου που χάλασε την γαλήνη του χωριού είναι ανεπιθύμητη. Η δασκάλα Χαρά αντιστέκεται. Μήπως έχει άλλους στόχους πέρα από την εκπαίδευση των μαθητών ; Η μήπως αγάπησε τόσο εκείνο το ορεινό χωριό ;

Μακριά από την πόλη και με  τόσο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αυτά τα χωριά τα αγαπάνε μόνο οι επί αιώνες διαβιούντες εκεί, Τούρκοι της Δ. Θράκης.

Για να γίνει αντιληπτή καλύτερα η υπόθεση πρέπει να πάμε προς τα πίσω.  Στην 5η σελίδα του υπ.αρ. 536 φύλλου μας της 22-6-2007 και στην στήλη μας KUS-KUS δημοσιεύτηκε είδηση με τίτλο ¨Τι γίνεται στο Μ.Δέρειο ; ¨. Στο εν λόγω σχόλιο μας, γράφαμε πως η Ελληνίδα υποδιευθύντρια ανακατεύεται στις αρμοδιότητες του Τούρκου διευθυντή και πως κλειδώνει μάλιστα σε δικό της συρτάρι τις σφραγίδες του σχολείου. Τότε δεν γράψαμε όνομα. Όμως σήμερα μαθαίνουμε έγινε υστερική όταν αντιμετώπισε αντίδραση στην προσπάθεια της να βάλει χέρι στις αρμοδιότητες του διευθυντή του σχολείου. Οι χωρικοί και οι γονείς ακόμα από τότε παραπονέθηκαν για το εν  λόγω άτομο.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το θέμα ας δούμε τι λέει ο ιμάμης του χωριού και πρόεδρος της σχολικής εφορίας Απτουραχίμ Κουρού : ¨ Η Χαρά Νικόπουλου διορίσθηκε στο σχολείο του χωριού μας πριν 3 χρόνια. Μένει μαζί με τον άντρα της χωρίς να πληρώνει σε ένα σπίτι που ανήκει στον δήμο. Ούτε θέρμανση πληρώνει. Ο δε άντρας της με βάση τα λεγόμενα του δουλεύει μέσω υπολογιστή. Μετέφεραν και τα πολιτικά τους δικαιώματα στον δήμο Ορφέα. Δηλαδή εδώ ψηφίζουν. Επί 2 χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Φέτος στις αρχές Σεπτεμβρίου είπαμε να βάψουμε το σχολείο. Ζητήσαμε μπογιά από την δημαρχία και μας έδωσαν. Βάψαμε το σχολείο και περίσσεψαν 15 κιλά μπογιά. Αργότερα θελήσαμε να βάψουμε το τζαμί μας. Ζήτησα άδεια από έναν εκ των αντιδημάρχων του δήμου Ορφέα να χρησιμοποιήσουμε την μπογιά που είχε περισσέψει. Αμέσως την έδωσε. Είπε μάλιστα ¨ Τι τζαμί, τι σχολείο, το ίδιο είναι. Μάλιστα αν έχετε και άλλες ανάγκες πείτε μας να φέρουμε¨.  Αυτή η κυρία αργότερα κατηγόρησε τον διευθυντή του σχολείου πως έκλεψε την μπογιά. Εμείς μάλιστα πληρώσαμε από το ταμείο του σχολείου 410 ευρώ σε αυτούς που έβαψαν το σχολείο. Όμως η κ. Χαρά ήθελε να μαζέψουμε 10 ευρώ από κάθε μαθητή. Εμείς εναντιωθήκαμε σε αυτό και το θέμα έφτασε στον συντονιστή. Ο κ.Μαραγκός ήρθε στο χωριό. Συγκεντρωθήκαμε. Η κ.Χαρά ήρθε στην συγκέντρωση με ένα ντοσιέ. Παρουσίασε αναφορά σχετικά με οτιδήποτε έγινε στο χωριό στα 3 χρόνια. Εκείνη την στιγμή σκεφθήκαμε μήπως εκτός από τα καθήκοντα του δασκάλου έχει και άλλα. Η συμπεριφορά της κ.Χαράς μας πλήγωσε. Αργότερα με το αιτιολογικό ότι χαλάει την ηρεμία του χωριού αρχίσαμε να συλλέγουμε υπογραφές για να απομακρυνθεί.  Στην εκστρατεία μας μετείχαν 30 από τους 46 γονείς. Οι υπόλοιποι 16 αντιμετώπισαν απειλές που δεν χωράει ανθρώπου νους. Οι απειλές ακόμα συνεχίζονται. Εμείς αυτές τις 30 υπογραφές τις πήγαμε στον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν και στον τ. βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν. Και στον συντονιστή τις πήγαμε. Ο Μαραγκός μου είπε ¨Κανόνισε την κατάσταση¨ και εγώ του απάντησα πως δεν υπάρχει τίποτε να κανονίσω, εμείς θέλουμε η κ.Χαρά να φύγει από το χωριό μας.

Μετά από αυτό η κ.Χαρά μοίρασε ένα κείμενο που έγραψε στον τοπικό τύπο και προσπαθεί να δώσει άλλες διαστάσεις στο θέμα. Όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος. Μάλιστα, η μειονότητα είναι συνηθισμένη στο να παρατηρεί τέτοια έργα. Ανάλογο γεγονός υπήρξε πριν αρκετό καιρό και στο χωριό Θέρμες της Ξάνθης. Εκεί λοιπόν η δασκάλα απομακρύνθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έρχονται  η δασκάλα Χαρά θα μείνει ακόμα ένα χρόνο. Μη νομίζετε ότι τελειώνει το θέμα. Αυτή η χρονιά περνάει γρήγορα. Το χωριό δεν ξεχνάει. Και τον αγώνα που άρχισε θα τον πάει σίγουρα μέχρι το τέλος.

Αυτός ο δημοκρατικός αγώνας που δίνουν ο λαός του χωριού και οι κηδεμόνες του μειονοτικού σχολείου του Μ.Δέρειου πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την απομάκρυνση και άλλων ¨δασκάλων¨ που επί χρόνια προκαλούνε αναταραχή αλλά δεν απομακρύνονται.

 Είναι δυνατόν ένας ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΣ  δάσκαλος να κάνει τέτοιες κινήσεις ; Δείτε και σκεφτείτε θετικά!

 Τα παιχνίδια που με ύπουλο τρόπο παίζονται σε βάρος της μειονοτικής εκπαίδευσης ποτέ δεν σταμάτησαν. Τα παιχνίδια ίδια, οι ρόλοι αλλάζουν.  Προσέξτε ! Οργανώνεται αποχαιρετιστήρια τελετή για παλαιό δάσκαλο που υπηρέτησε 40 χρόνια και στην αποχαιρετιστήρια τελετή, ο Τούρκος διευθυντής δεν μιλάει, δεν μπορεί να μιλήσει ή δεν τον αφήνουν να μιλήσει. ! Τι να πούμε άλλο !

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone