ΝΑΡΚΕΣ

Εφ. Ταράφ , 22-5-2009 Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

Εδώ και μέρες υπάρχει το θέμα με τις νάρκες. Πρόκειται να βγούνε οι νάρκες στα σύνορα με την Συρία. Όμως ο στρατός μας που τις έθαψε εκεί λέγεται πως δεν μπορεί να τις βγάλει. Ή πως για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Για αυτό αυτή η αποναρκοθέτηση ακούγεται πως θα δοθεί σε μια ισραηλινή εταιρία. Και μετά αυτή η εταιρία θα χρησιμοποιήσει επί 44 χρόνια αυτήν την περιοχή για ¨οργανική γεωργία¨. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως το μέγεθος της περιοχής που θα δοθεί για ¨οργανική γεωργία¨ στους Ισραηλινούς. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως είναι ίση με 2 φορές την Κύπρο, και άλλοι που λένε πως είναι μικρότερη. Άλλοι πάλι μιλούνε για 216 χιλ στρέμματα. Άλλοι λένε πως ¨216 χιλιόμετρα είναι το μήκος της έκτασης, καθώς το πλάτος δεν είναι σίγουρο¨… Αυτά που λέγονται δεν μοιάζουν το ένα με το άλλο, αλλά γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για μεγάλη έκταση. Αν υπογραφεί η συμφωνία μια έκταση αρκετά μεγάλη σε μήκος και πλάτος στα σύνορα με την Συρία, θα είναι υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών. Τα κόμματα CHP και MHP είναι ενάντια και δήθεν αναρωτιούνται τι λέει γι΄αυτό ο στρατός. Ο Υπουργός Άμυνας λέει πως ¨ο στρατός συμφωνεί¨. Το DTP λέει πως πρέπει αντί για τους Ισραηλινούς, η περιοχή εκείνη να αποδοθεί στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της περιοχής, στους χωρικούς.

Αντιμετωπίζουμε μια περίεργη κατάσταση.

Μια χώρα προτίθεται να θέσει μια μεγάλη έκταση στα σύνορα, υπό τον έλεγχο μιας χώρας που είναι ¨εχθρός¨ με την γείτονα. Οι ειδικοί για αυτά ξέρουν καλύτερα, αλλά δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο.

Από τη μια για να κρατήσουμε δήθεν την Κύπρο στα χέρια μας θέτουμε την υποψηφιότητα για την Ε.Ε. σε κίνδυνο και μετά μια έκταση στο ίδιο μέγεθος την παραχωρούμε προς χρήση σε μια άλλη χώρα. Αυτό κατά την γνώμη σας είναι φυσιολογικό ; Πότε περάσαμε από την νοοτροπία του ¨όλα τα χώματα να είναι δικά μας¨ στο ¨ένα μέρος των χωμάτων μας ας είναι δικό σας¨ ;

Φυσικά υπάρχει και το εξής. Αφού είμαστε τόσο ανοιχτόκαρδοι στο θέμα των εδαφών, τότε γιατί δεν δίνεται η άδεια να ζήσουν άνετα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής που είναι οι Κούρδοι, αλλά επειδή δήθεν ¨Θα πάρουν τα χώματα, θα διασπάσουν τη χώρα¨ συνεχίζουμε επί 25 χρόνια τον πόλεμο. Προφανώς υπάρχει κάποια λογική σε αυτό το θέμα των ναρκών, όμως εγώ ακόμα δε την κατάλαβα.

Φαίνεται πάντως πως πρόκειται για μια ιστορία που καμία κυβέρνηση δεν θα αποτολμούσε μόνη της. Δεν έχω στα χέρια μου καμία απόδειξη, όμως δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν την λύση αυτή του θέματος των ναρκών την θέλει ο στρατός.

Πέραν αυτού φαίνεται ότι η συμφωνία με την οποία μια περιοχή στα σύνορα με την Συρία γίνεται ¨κέντρο εγκατάστασης¨ για το Ισραήλ δεν είναι κάτι που θα επιτευχθεί μόνο ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Σίγουρα είναι ενήμερη για αυτό και η Αμερική. Δεν ξέρουμε επίσης τι λέει για αυτό η Συρία.

Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί δεν αντιδρά, όπως και το τι της προτείναμε έναντι της απόδοσης στο Ισραήλ μιας περιοχής στα σύνορα.

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο ένα κράτος τρελαμένο με ¨εδάφη, εδάφη¨, ξαφνικά να τα δίνει σε άλλη χώρα με τη λογική ¨βγάλτε πρώτα τις νάρκες, πάρτε την και χρησιμοποιήστε την¨.

Αυτό που είναι συνηθισμένο είναι το εξής. Η κυβέρνηση συμφώνησε με το στρατό σε ένα θέμα. Σε ποιο θέμα, υπό ποιες συνθήκες και για ποιους λόγους συμφώνησαν δεν το λένε ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ούτε στο λαό.

Έχουν όμως δικαίωμα ένα τέτοιο ¨μυστικό¨ να το αποκρύβουν από το κοινοβούλιο, την αντιπολίτευση και το λαό ; Όχι.

Είναι δυνατόν ένα κράτος να έχει την ελευθερία να μπορεί να λέει στους πραγματικούς κατόχους αυτών των εδαφών πως ¨εμείς θα τα δώσουμε αυτά σε άλλους¨. Δεν μπορεί να έχει.

Και όμως κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνουν, το κάνουν άνετα χωρίς να νοιάζονται για το κοινοβούλιο και τον λαό. Αυτό που μου ενισχύει την άποψη πως σε αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία με τον στρατό είναι ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα η κυβέρνηση στο οποίο κατηγορείται σοβαρά, παραμένει με ¨ασφάλεια¨ στην ησυχία και δεν φανερώνει τις αλήθειες.

Εγώ δεν είμαι από τους φανατικούς των ¨εδαφών¨.

Πιστεύω πως μια μέρα τα σύνορα, τα κράτη και οι σημαίες θα εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου.

Εάν οι Ισραηλινοί θα χρησιμοποιήσουν εκείνα τα εδάφη πιο καλά και με πιο επωφελή τρόπο από άλλους ανθρώπους, ας τα χρησιμοποιήσουν. Όμως η κυβέρνηση και ο στρατός δε μπορεί να παίρνουν τέτοια απόφαση χωρίς να συμβουλεύονται κανέναν και χωρίς να ανακοινώνουν τίποτε.

Πρώτα από όλα οι αληθινοί ιδιοκτήτες της περιοχής είναι οι χωρικοί που ζούνε σε εκείνα τα εδάφη. Εκείνοι τι λένε για αυτήν την εξέλιξη ; Αν για σας το ιδιοκτησιακό των εδαφών δεν έχει σημασία, τότε για ποιο λόγο επιβάλετε σιωπητήριο στους εκεί Κούρδους που θέλουν ¨τοπική αυτονομία¨. Από όποια σκοπιά κι αν το δείτε δεν έχει λογική αυτή η ιστορία. Το κράτος όπως πάντα με τη λογική του ¨είμαι πιο έξυπνος και πιο δυνατός από όλους σας¨ κάνει αυτό που ξέρει. Άλλωστε είναι σίγουρο πως είναι πιο δυνατό από όλους μας…

Για το ότι είναι πιο έξυπνο από όλους μας, είναι συζητήσιμο. Για αυτό θα ήταν καλό να εξηγήσει αυτό το θέμα σε όλους, και να πάρει γνώμες.

     

Σχόλιο διαχειριστή : Αχμέτ Αλτάν= ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone