ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΦΤΑΡ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΔΕΡΕΙΟ

Εφ. Γκιουντέμ, 3-10-2008, αρθρογράφος Οζάν Αχμέτογλου.

Το Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, περιοχή όπου ζούνε πολλοί Τούρκοι φιλοξένησε ένα ιστορικό ιφτάρ. Στο ιφτάρ που παρέθεσαν οι ομοεθνείς του Μεγάλου Δερείου συμμετείχαν 500 άτομα γενικά από όλη τη Θράκη. Συμμετείχε η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης, πολλοί εκπρόσωποι της μειονότητας, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή και τρεις βουλευτές που ήρθαν από την Τουρκία. Συμμετείχαν στο ιφτάρ του Μεγάλου Δερείου οι βουλευτές του Γιόζγκατ Μεχμέτ Τσιτσέκ, του Όρντου Εγιούπ Φάτσα και της Σαμψούντας Σουάτ Κιλίτς, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αλεξανδρούπολη για να συμμετάσχουν στην σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης θάλασσας. Ο θρησκευτικός λειτουργός του χωριού Αμπντουραχίμ Κουρού στην ομιλία του ανέφερε πως για πρώτη φορά το Μεγάλο Δέρειο φιλοξενεί ιφτάρ με τόση ευρεία συμμετοχή και πρόσθεσε πως ¨ Πρόκειται για μια ιστορική για μας βραδιά. Ευχαριστούμε όλους τους ομοεθνείς μας που ήρθαν από Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο. Παρακαλούμε δε τους βουλευτές μας, να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς μας, στην Τουρκία, στον κύριο πρόεδρο της δημοκρατίας και στον κύριο πρωθυπουργό¨.

Ο Βουλευτής του Γιόζγκατ Μεχμέτ Τσιτσέκ ανέφερε πως το Μεγάλο Δέρειο δεν είναι διαφορετικό από ένα χωριό της Ανατολίας και πρόσθεσε πως ¨ Είμαστε διαφορετικά μέλη του ιδίου σώματος. Εμείς είμαστε μέλη στην Ανατολία και εσείς στην Δυτική Θράκη. Είμαστε κλαδιά του ίδιου πλάτανου. Όλοι σας είστε σαν τους καρπούς αυτών των κλαδιών. Μπορεί να ζούμε σε διαφορετικές χώρες, όμως ζούμε με τις ίδιες αξίες και πολιτισμό.

Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ αφού είπε πως τις επόμενες μέρες τελειώνει η αποστολή του στην Κομοτηνή δήλωσε πως ¨Μου παραθέσατε υπέροχη φιλοξενία. Θέλω να κάνω το ίδιο σε εσάς στην Άγκυρα¨.

Ο Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ στην σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τους βουλευτές που ήρθαν από την Τουρκία και συνεχάρη τον κόσμο της περιοχής. Μετά τις ομιλίες οι εκπρόσωποι της μειονότητας και οι φιλοξενούμενοι πήγαν στο καφενείο του χωριού και συζήτησαν με τον κόσμο της περιοχής. Στο γεύμα ιφτάρ του Μεγάλου Δερείου συμμετείχαν : τα μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Τσιτσέκ, Εγιούπ Φάτσα και Σουάτ Κιλίτς, ο πρόξενος της Τουρκίας στη Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ και εργαζόμενοι του προξενείου, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, ο βοηθός μουφτή Κομοτηνής Φεχίμ Αχμέτ, ο βοηθός μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Χράλογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών Δ. Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, οι τ. βουλευτές Χασάν Χατίπογλου, Αχμέτ Φαίκογλου, Ισμαίλ Ροδοπλού και Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο αντινομάρχης Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζίογλου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν γραμματέας Μεχμέτ Μπεράτ, ο δήμαρχος Αριανών Χαλίτ Μεχμέτ, ο δήμαρχος Σώστη Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Αγγά, ο δήμαρχος Σέλερου Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ, ο κοινοτάρχης Σατρών Ιρφάν Νταρί, ο κοινοτάρχης Αμαξάδων Νιαζί Γιολούτς, ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμπντουλκαντίρ Χαφίζχότζα, ο κοινοτάρχης Θερμών Χασάν Ναζίρ, ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων δασκάλων Δ. Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Αντνάν Σελίμ, ο πρόεδρος του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη Μουσταφά Μποσνάκ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος των θεολόγων Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου Χαλήλ Φακήρ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης Ριντβάν Κοτζαμουμίν, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Αλή Αλή, ο αντιδήμαρχος Φιλλίρας Ιμπραίμ Φερίφ, ο πρόεδρος της Κίνησης για Ισότητα στον δήμο Ξάνθης Χουσείν Μπαντάκ, ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Χασάν Μαλκότς, μερικοί πρόεδροι αθλητικών συλλόγων, τοπικοί διοικούντες και πολλοί καλεσμένοι.

Σχόλιο διαχειριστή : Φανταζόμαστε βέβαια τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την επίδειξη δύναμης μέσω μιας τόσο ευρείας αλλά και αναβαθμισμένης τουρκικής παρουσίας σε ένα χωριό-τέρμα Θεού. Η παρουσία της Χαράς Νικοπούλου. Να είσαι καλά ρε Χαρά, όπου και να είσαι !